Muhtemelen artık saniye (artık yıl ya da gün değil) tanımını şimdiye kadar duymamış olabilirsiniz. Ama aslında, 1972'den beri, dünyanın dönüş hızındaki değişiklikleri hesaba katmak için küresel saatimize ara sıra bir saniye ekliyoruz. Şu ana kadar toplam 27 saniye ekledik.
Bunun sizin üzerinizde hiçbir etkisi olmadığını düşünebilirsiniz, ancak 2012'de Reddit'e erişemediğinizi veya 2017'de çevrimdışı olan düzinelerce Cloudflare destekli web sitesini hatırlıyorsanız, artık saniyenin çok gerçek bir etkisini gördüğünüzü biliyor olmalısınız. Görünene göre Meta, işte bu artık saniyelerin bir hayranı değil. Meta bu saniyelerden kurtulmak istiyor ve bu hafta konuyla ilgili kapsamlı bir blog yazısında düşüncelerini ortaya koydu.
Meta, bu düşüncenin kişisel olmadığını söyledi (ancak kendi işine de bir miktar yaradığını reddedemeyiz). Şirketin küresel ağı, bu görünüşte zararsız ekstra saniye söz konusu olduğunda, diğerleriyle aynı zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Dünya saatinin bir saniyelik aksamasına neden olan bu artık saniyenin başarılı bir şekilde uygulanması mükemmel bir senkronizasyonla gerçekleşmiyor.
Çoğu zaman olduğu gibi, tüm sistemler değişikliği aynı şekilde ele almıyor veya zamanında, anlık bir şekilde iletmediğinde güvendiğiniz sistemlerin çökmesi mümkün oluyor.
Artık saniyeler yıllık veya garantisi olan bir olay değil. Sistemi uyguladığımız yılların yarısından biraz fazlasında bu saniyeler eklendi, ancak öngörülemeyen düzenlerde ortaya çıkabilirler ve sonuç olarak gerçekleşen bozulma hesaplanamayacak kadar kötü olabilir.
Artık saniyeleri öğrenmek, 1990'ların sonunda Y2K olayı hakkında bilgi edinmeye benzer bir şekilde kafa karıştırıcı olabilir. O ana kadar, neredeyse yirmi yıldır ev bilgisayarlarıyla ve on yıllar boyunca iş ve ana bilgisayarlarla günlük hayatımızı daha iyi ve daha üretken hale getiren dijital bir baharın tadını çıkarıyorduk. Sonra birisi, çoğu sistemi, tarih 1999'dan 2000'e döndüğünde gerçekleşecek olan değişim için kimsenin gerekli programlamayı yapmadığını fark etti. Bize internetin ve diğer birçok sistemin çökebileceği söylendi. İşletmeler ve bankalar çökecek ve küresel bir panik yaşanacaktı.
Bugün Meta'da çalışanlar gibi geliştiriciler ve mühendisler riski fark edene ve uyum sağlamak için çalışmaya başlayana kadar herkes biraz korktu. 1 Ocak 2000 tarihine geçtiğimizde ise korkulan dijital kıyamet neredeyse hiç hissedilmedi.
Gerekli hazırlıkların yapılması, bu potansiyel felaketin sorunsuz atlatılmasını sağladı.
Artık saniyenin varlığı muhtemelen o kadar da korkutucu bir durum yaratmayacak. Yine de büyük bir kelebek etkisi potansiyeli var ve Meta'nın belirttiği gibi, "Bir endüstri olarak, artık bir saniye sunulduğunda sorunlarla karşılaşıyoruz. Ve bu çok nadir bir olay olduğu için, her gerçekleştiğinde topluluğu mahvediyor."