90'lı yıllarda hangi programları kullandığınızı hatırlıyor musunuz? Geriye dönüp baktığımızda, bazı efsane yazılımlar halen yaşıyor da olsa, birçok önemli yazılımı artık kullanmadığımızı görüyoruz. Aşağıda saydığımız programların adını görür görmez, muhtemelen hemen hatırlayacaksınız. İşte yaklaşık 20 sene önce kullandığımız, artık olmayan 7 popüler program.
America Online (1991)
İnterneti kitlelere ulaştıran America Online'ın tepede olduğu zamanlar, çok eskide kaldı. Ancak çevirmeli modemin bağlantı sesleri, AOL'ün gerçek zamanlı sohbet konseptine öncülük yapan Instant Messenger'ı, hatırlanmaya değer.
Wolfenstein 3D (1992)
Doom'un ilk FPS oyunu olduğunu düşünen birçok kişi olabilir, ancak bu unvan gerçekte Wolfenstein 3D'ye ait. Doom'un türünün en popüler veya en yenilikçi oyunu olabilir, ancak Wolfenstein 3D, bir FPS motorunun ihtiyaç duyacağı özellikleri sunan ilk oyundu. Aynı dönemde ortaya çıkan Doom, Heretic ve Hexen, aynı teknolojiden faydalandılar, bu yüzden benzer görünüme sahiplerdi.
Microsoft Encarta (1993)
Wikipedia 2001'de açılmadan önce, bilgi kaynağı olarak bin doların üzerindeki Britannica Ansiklopedisi'ni satın almak veya Microsoft Encarta'yı yüklemek zorundaydık. Encarta, CD ve DVD'ler üzerinden dağıtılan, yıllık olarak güncellenen bir dijital ansiklopediydi. İlk dijital ansiklopedi olmasa da, en çok hatırımızda kalan ansiklopedi olan Encarta, yaklaşık 62.000 İngilizce makaleye sahipti.
Bugün herkesin ulaşabildiği Wikipedia ise sadece İngilizce dilinde 4,6 milyon makale içeriyor.
Netscape, Microsoft Entertainment Pack, fazlası
Netscape (1994)
Internet Explorer zaman içinde Netscape'in pazar paylarını yiyip bitirmiş olsa da, Netscape'in önce çıktığını unutmamak gerekiyor. Mosaic, Netscape Navigator ve Netscape Communicator gibi farklı isimlerle yayınlanmış olsa da tarayıcının temeli, hep aynıydı. İlginç olan ise Netscape'in açık kaynak kodlu Mozilla Firefox'un başlangıcındaki itici güç olması. Netscape, 1998'de AOL tarafından satın alındıktan sonra, her şey baştan alındı ve ortaya Netscape 6 çıktı. Uzun süren bir mücadelenin ardından Netscape, tarayıcısının fişini 2008'de çekti. Bunun ardından Mozilla Firefox, bolca ilgi gördü ve Netscape kullanıcılarını kendisine geçiş yapmaya ikna etti.
Microsoft Entertainment Pack (1995)
Windows 3.1 ve Windows XP arasındaki dönemde Microsoft, işletim sistemine zaman geçirmenizi sağlayacak bir dizi basit oyun yüklüyordu. Microsoft Entertainment Pack adındaki bu paket içerisinde Chip's Challenge, SkiFree, Rodent's Revenge, Tetravex, Pipe Dream ve Maxwell's Maniac gibi dünyaca tanınmış oyunlar vardı.
Microsoft FrontPage (1996)
1996 ve 2003 yılları arasında WYSIWYG düzenleyicilerinin başında FrontPage geliyordu. HTML sayfaları hazırlamakta kullanılan yazılımın rakibi ise 1997'de çıkan Macromedia Dreamweaver idi. Statik sayfaların sunulduğu FrontPage günlerinden bugüne web programcılığının ne kadar geliştiğine baktığımızda, şaşırmadan duramıyoruz.
FrontPage artık hayatta olmasa da onun yerine geçen ve halen kullanılan Microsoft SharePoint Designer, Microsoft Expression Web gibi yazılımlar var.
Napster (1999)
BitTorrent'in fikir selefi diyebileceğimiz Napster'ın sahip olduğu P2P (eşten eşe ağ) teknolojisi olmasaydı, internet çok daha keyifsiz bir yer olacaktı.