Artık Fotoğraflarda İstemeseniz de Güleceksiniz!

Bu yeni araç sayesinde poz verirken gülmeseniz de, daha sonra gülüyor olacaksınız!

Artık istemeseniz de güleceksiniz!

Yavaş yavaş sonlarına doğru yaklaştığımız 2016'nın aslında pek de yüzlerin gülmesine vesile olabilecek olaylarla dolu olmadığı malum. Fakat her şeye rağmen gülümseyebilmek karşılaştığımız zorluklar karşısında en büyük umut kaynağı. Tasarım araştırmacısı Tom White da benzer bir biçimde düşünüyor olacak ki, herkesi zorla da olsa güldüren ya da öyleymiş gibi gösteren bir çözüm buldu.

'Smilevector' adı verilen bu bot sayesinde en mutsuz ifadelerde bile bir gülümseme yaratılabiliyor. Ayrıca mevcut fotoğraflardaki gülümsemeler de benzer bir yolla ortadan kaldırılabiliyor. White'ın böyle bir çalışma yapmasının altındaki temel neden ise makinelerin bu anlamda bir yaratıcı zeka gösterip gösteremeyeceklerini araştırmak.

White konuyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu aracın görseller arasındaki farklılığı öğrenmek için yüz binlerce yüz arasındaki farkı öğrendiğini belirtiyor. Smilevector bu yüzler arasındaki bağlantıları bularak gerekli değişiklikleri görsel üzerinde uyguluyor. White şöyle devam ediyor: "Bilgisayar baktığı bir görselde oradaki kişinin gülüp gülmediğini tespit ediyor. Eğer bir gülümseme yoksa, bunu ekliyor, ama halihazırda resimdeki kişi gülümsüyorsa bu gülümsemeyi ortadan kaldırıyor."

White bu gibi yenilikler sayesinde yapay zekanın sanatçılar tarafından da kullanılabilen yeni bir araç haline gelebileceğini de belirtiyor. Zira insanlar şimdiye kadar komutlar vererek her zaman yaratıcı araçlardan yararlandılar ve makine öğreniminin de aslında bundan pek bir farkı yok.

Okuyucu Yorumları