160 yıl önce Arjantin'de kaybolan geminin gizemi, bu keşifle birlikte çözülmüş olabilir

Arjantin sahilinde keşfedilen bir batığın kalıntıları, 1859'da kaybolan bir geminin gizemini çözmüş olabilir.

160 yıl önce kaybolan geminin gizemi nihayet çözülmüş olabilir

Arjantin'de, bir geminin keşfedilen kerestelerinden alınan ağaç halkası verileri, geminin Rhode Island dışında bir balina avcısı olduğunu ve en son 160 yıl önce yüzerken görüldüğünü gösteriyor. Dendrochronologia dergisinde yeni yayınlanan araştırmaya göre, Buenos Aires'in yaklaşık 700 mil güneyinde keşfedilen batık, akıbeti bugüne dek bilinmeyen Dolphin adlı geminin kalıntılarına benziyor.

Çalışmanın baş yazarı ve IANIGLA-CONICET'te dendrokronolog olan Ignacio Mundo, “Yüzde yüz kesin olarak söyleyemem, ancak ağaç halkalarının analizi, bunun o gemi olma olasılığının çok yüksek olduğunu gösteriyor” dedi.

Gemi ilk olarak 2004 yılında Puerto Madryn kıyılarında keşfedildi ve birkaç yıl sonra kalıntıları (geminin omurgası ve gövdesinin bir kısmı) ilk kez ortaya çıkarıldı. Geminin Dolphin olduğu yönündeki spekülasyonlar on yıldır dolaşımda, ancak son ekip ağaç halkası verilerinin bunu onayladığını düşünüyor.

Ağaç halkaları, volkanik patlamalardan Kuzey Amerika'daki sömürgeciliğe kadar olaylarla tanışmak için inanılmaz derecede yararlı bir araç. Kuraklık gibi iklimsel eğilimleri kodlarlar ve elbette zamanı söylerler, çünkü bir ağaç yaşadığı her yıl için bir halka büyütüyor.

Enkazdan birkaç ağaç örneği alındı ve Kuzey Amerika Kuraklık Atlası ile çapraz referans yapıldı. Atlas, 2.000 yıldan daha eski olan yaklaşık 30.000 ağaçtan ağaç halkası örnekleri içeriyor.

Karşılaştırma, enkazın omurgasının beyaz meşeden, gövdesinin ve ahşap çivilerinin sırasıyla sarıçam ve kara akasyadan yapıldığını doğruladı. Her üç ağaç türü de Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda yetişiyor. Ahşabın tarihlendirilmesi, bazı ağaçların ilk olarak 1679'da büyümeye başladığını ve en son meşe ağaçlarının Dolphin’in inşaatının başlamasından bir yıl önce 1849'da kesildiğini gösteriyor.