Araştırmacılar, sporcuların daha hızlı koşmasını sağlayan bir cihaz geliştirdi

İsviçre’deki ETH Zurich Üniversitesi bilim insanları, sporcuların daha hızlı koşmalarını sağlayacak sıra dışı bir cihaz geliştirdiklerini duyurdu. Peki bu cihaz nasıl çalışıyor; gerçekten işe yarayabilir mi?

Araştırmacılar, sporcuların daha hızlı koşmasını sağlayan bir cihaz geliştirdi

İsviçre’deki ETH Zurich Üniversitesi’nden araştırmacılar, sporcuların rüzgar direncini ortadan kaldırarak daha hızlı koşmalarını sağlayacak yenilikçi bir cihaz geliştirdi. "Airshield" adı verilen bu cihaz, koşucuların hızlarını artırmak amacıyla tasarlanmış özel bir kalkan olarak öne çıkıyor.

Airshield, plastikten yapılmış ve kama şeklinde olan bir yapıya sahip. Bir elektrikli go-kart tarafından koşucunun önünde çekilerek rüzgarı kırıyor ve koşucunun rüzgar direncine maruz kalmadan antrenman yapmasını sağlıyor. Bu sayede sporcular, sınırlarını zorlayarak performanslarını artırabiliyorlar. Araştırmacılar, sporcuların bu cihazla antrenman yaptıktan sonra, kalkan kaldırıldığında da aynı hız seviyesini koruyabileceklerini belirtiyor.

Cihaz, arka yönlü LiDAR sensörleriyle donatılmış durumda. Bu sensörler, koşucu ile kalkan arasındaki mesafeyi ölçerek bu veriyi go-kart’a iletiyor. Go-kart, koşucuyu "en iyi nokta" olarak adlandırılan ideal pozisyonda tutmak için hızını otomatik olarak ayarlıyor. Sürücünün tek yapması gereken, go-kart'ı doğru şekilde yönlendirmek.

Airshield ayrıca, koşucuların performansını kaydeden çeşitli kameralarla da donatılmış. Bu görüntüler, antrenman sonrası analiz edilerek sporcuların gelişim alanları belirlenebiliyor. Bu cihaz, araçların daha büyük araçların arkasında sürüklenerek rüzgar direncini azaltmasıyla benzer bir prensipte çalışıyor.

Airshield halen araştırma aşamasında ve düzenli antrenmanlarda ne zaman ya da nasıl kullanılacağı henüz net değil. Ancak, sporcuların hızlarını artırmak için sıra dışı bir yol arayanlar için büyük bir potansiyele sahip olduğu şimdiden görülüyor.