Science tarafından söylenene göre, PLOS ONE dergisinde yazan bilim adamları, ölümün ardından insan vücutları tarafından salınan kimyasal bir karışımı keşfetmiş durumdalar. Bu karışım özel eğitimli köpeklerin daha iyi bir şekilde eğitilmelerine yardımcı olabilir ve hatta bu kokuyu bulmak için bilgisayar araçlarının üretilmesini sağlayabilir.
Bu buluşun arkasındaki araştırmada ise, otopsi yapılmış organlardan alınan doku örneklerinin kapalı kavanozlara koyularak, düzenli bir şekilde hava örneği alınması ile gerçekleştirilen bir çalışma bulunmakta. Her parça çürüdükçe analiz edilen bu hava örneği, tavşan, kaplumbağa, kuş ve en önemlisi domuz örnekleri için de gerçekleştirilmiş durumda. Bağırsaklarında benzer mikropların yanı sıra benzer saç ve vücut yağına sahip olan domuzların, anatomik olarak insanlara oldukça yakın olduğu belirtilmekte.
Araştırmanın sonucunda ise 452 farklı organik bileşim tanımlanmış durumda ve bunların arasında sekiz adedi, insanlar ile domuzlar arasında farklılık göstermekte.
Ancak bazı bilim adamları, şimdilik araştırmanın işlevselliğinden şüpheli. ScienceMag'ın alıntısına göre bu şüphenin arkasında yatan sebeplerden biri, bütün vücutlar yerine ayrı vücut parçalarının analiz edilmiş olmasından kaynaklanmakta. Bu yüzden de farklı bakterilerin bulunmuyor olabileceği kavanozlarda oluşan salımlar, "gerçek" bir senaryoya göre büyük farklılıklar gösterebilir.
Tabii ki bilim adamları bu problemin farkındalar ve çözüm için şimdiden çalışmaya başladı. Analitik kimyacı Eva Cuypers'in söylediğine göre araştırmadaki bir sonraki adım, "gömülmüş ve tamamen çürümekte olan vücutların incelenmesi ve karışım ile eğitilmiş köpeklerin, çürümekte olan insan vücutlarına daha özel bir şekilde tepki gösterip göstermediklerini görmek" olacak...