Araştırmacılar, su ve kil kullanılarak üretilen yeni bir tür sürdürülebilir pilin, gelecekte Mars’a düzenlenecek görevler için mükemmel bir seçenek olabileceğine inanıyor. Bu yeni pil, geleneksel olarak kullanılan malzemelerin büyük bir kısmının yerine Kızıl Gezegen’de kolaylıkla bulunabilen bileşenleri kullanması sebebiyle özellikle etkileyici bir ürün olarak dikkat çekiyor.
Piller genellikle metal elektrotlar ve iki elektrotun etrafına yerleştirilen bir lityum tuz çözeltisi kullanılarak oluşturulur. Ancak bu yeni pil, daha sonra su ve kil çözeltisine yerleştirilen grafenden yapılmış iki elektrot kullanacak tasarlandı.
Bu yeni sürdürülebilir pilin çalışmasının sırrı ise yapım sürecinde gizli. Kil katmanları, araştırmacıların yalnızca bir nanometre kalınlığında olduğunu söylediği küçük, mikroskobik kanallarla dolu ve bu kanallar saflaştırılmış suyla doldurulduğunda, sıvı sıra dışı bir davranış sergiliyor. Su, aşırı derecede sınırlı bir alanda olduğundan dolayı bir “çalışma sıvısına” dönüşerek parçacıkların iki elektrot arasında hareket ettikçe zıt yükler arasında bir ayrımın oluşmasını sağlıyor. Bu sıra dışı sayesinde de pilin enerji depolaması mümkün oluyor.
Yeni sürdürülebilir pil 1,6 volta kadar enerji üretebildi ve daha sonra verimlilik kaybetmeden toplam 60.000 döngü boyunca şarj edilip tamamen boşaltılabildi. Özellikle bu pilin sadece kil ve sudan yapıldığı düşünülürse, bunun oldukça etkileyici bir başarı olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Araştırmacılar, tasarımı olabildiğince basit hale getirdiklerini, böylece mümkün olduğunca geniş bir kullanım alanı olabileceğini söylüyor. Grup, Mars’ta var olduğu düşünülen kil türlerinin de analizlerini yaptı ve tasarımla uyumlu olabilecek bazı uygulanabilir seçenekler buldu.
Çalışma, arXiv’de yayınlanan bir ön baskı makalesinde detaylı olarak anlatılıyor.