Dublin ve New York’ta eşzamanlı olarak açılan bir “portal”, birbirinden 5.000 kilometre uzaktaki insanların birbirlerini gerçek zamanlı olarak görmesine ve etkileşime girmesine imkan tanıyor. Basitçe “Portal” olarak adlandırılan fütüristik "heykel" iki şehirdeki yaşamı 7/24 canlı olarak birbirine aktaran sanal bir kapı olarak değerlendirilebilir.
New York City’deki Portal, Beşinci Cadde’deki Flatiron Binası’nın önünde yer alıyor. Dublin’in Portal’ı ise GPO ve Spire’ın önündeki O'Connell Caddesi’nde duruyor. Portallar 8 Mayıs’ta faaliyete geçtiğinde, her iki ülkeden kalabalıklar “New York’tan Merhaba” ve “Dublin’e Hoş Geldiniz” gibi mesajlar içeren pankartlarla etrafında toplandı.
The Portal’ın kurucusu Litvanyalı sanatçı Benediktas Gylys, “Portallar, sınırların ve farklılıkların ötesindeki insanlarla tanışmak ve dünyamızı gerçekte olduğu gibi, birlik içinde ve bir bütün olarak deneyimlemek için bir davettir” diyor ve devam ediyor: “Canlı yayın, uzak konumlar arasında bir pencere sağlayarak insanların sosyal çevreleri ve kültürleri dışında buluşmalarına, coğrafi sınırları aşmalarına ve küresel birbirine bağlılığın güzelliğini kucaklamalarına olanak tanıyor.”
Önümüzdeki aylarda iki şehir, New York Tasarım Haftası’nı ve henüz yayınlanmayan diğer kültürel performansları kutlamak için planlanmış programları paylaşacak.
The Portal ilk olarak 2021 yılında, ulusları birleştirmek için çalışan ve Litvanya ve Polonya’da benzer portallar kurmuş olan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Benefiktas Gylys Vakfı tarafından oluşturuldu.
Dublin’in portalının Temmuz ayından itibaren diğer Portal konumlarına da bağlanacağını açıklayan De Róiste, “Belediye Başkanı olarak temel hedeflerimden biri şehri daha kapsayıcı hale getirmektir” dedi ve ekledi: “Dublinlileri ve şehre gelen ziyaretçileri gelip heykelle etkileşime girmeye ve İrlanda’nın hoş karşılanmasını ve nezaketini dünyanın her yerindeki şehirlere yaymaya teşvik ediyorum.”
Portal, dünyanın dört bir yanından insanları birbirine bağlamak için bilim ve teknolojiyi kullanan yeni bir tür heykel sanatı sunuyor ve Dublin, Flatiron NoMad, NYC DOT Art, portals.org ve AB Akıllı Turizm Başkenti ile birlikte çalışarak Portal’ı hayata geçiren Simons Vakfı’nın temel odağı olarak belirtiliyor.
Simons Vakfı başkanı David Spergel, “New York City’yi bu kadar canlı ve heyecanlı kılan şey kamusal alanlardır. Müzikten sanata, kamusal alanların kullanımı şehrimizin kolektif sesini güçlendiriyor. Bilim ve teknolojinin bu sesin bir parçası olmaya devam etmesini sağlamaya kararlıyız” diyor.