Aracınızın hız göstergesi, hızınızı doğru gösteriyor mu?

Aracınızın hız göstergesinin gösterdiği hız ile Google Haritalar gibi navigasyon uygulamalarının gösterdiği hız çoğu zaman aynı olmuyor. Peki ama hangisi doğruyu gösteriyor; hangi hız daha doğru?

Aracınızın hız göstergesi, hızınızı doğru gösteriyor mu?

Google Haritalar uygulaması da artık aracınızın hızını gösterebiliyor. Ama birçok kişi, uygulamada gösterilen hız ile aracın gösterge panelinde gösterilen hızın farklı olduğunu söylüyor. Peki ama bunun sebebi ne? Aracınızın göstergesi, aslında gerçek hızınızı göstermiyor mu?

Gerçekten de uygulamanın gösterdiği hız ile aracın gösterge panelinin gösterdiği hız arasında hep birkaç kilometre fark bulunuyor. Peki ama hangi hız daha doğru?

Gösterge paneli hızı mı, yoksa GPS hızı mı?

Tipik olarak, GPS sinyal algılamasına dayalı hız, aracın gösterge panelinde gösterilen hızdan daha doğrudur.

GPS sistemi birden fazla uydudan sinyal alarak çalışır ve aracın konumunu ve hızını doğru bir şekilde hesaplamasını sağlar. Ayrıca lastik çevresi, hız göstergesi ibresi kalibrasyonu gibi hız tutarsızlıklarına neden olabilecek araç ekipmanlarına da bağlı değildir.

Bununla birlikte, GPS'te görüntülenen hız, hız göstergesi gibi %100 gerçek zamanlı olamaz, çünkü sonucu kullanıcıya göstermeden önce sinyal algılama ve hız hesaplama gerektirir. Ancak hız sabit olduğunda, GPS'te gösterilen hız daha doğru olacaktır.

Araç gösterge panelinde gösterilen hız neden yanlıştır?

Göstergede gördüğümüz hızın farklı olması ise, aslında çoğu zaman kasıtlı olarak yapılan bir şeydir. Genellikle, otomobil üreticileri otomobilin hız göstergesindeki hızı gerçek hızdan biraz daha yüksek bir değer gösterecek şekilde ayarlar.

Bu, sürücülerin yasal hız sınırını aşmasını önlemek içindir. Hız yanlışlıklarına neden olabilecek başka faktörler de vardır. Örneğin değişen tekerlekler ve lastiklerin boyutları da gösterilen hızı etkileyebilir.