Aracınızı en iyi fiyata satmanızı sağlayacak 5 altın tavsiye

İkinci el otomobil pazarında durgunluk devam ediyor ve herkes fiyat indirmek zorunda kalıyor. Ama burada okuyacağınız beş altın tavsiye, araç satarken daha iyi bir fiyat için size yardımcı olabilir.

Aracınızı en iyi fiyata satmanızı sağlayacak 5 altın tavsiye

Aracınızı satma zamanı geldiğinde mümkün olan en fazla parayı almak istersiniz. Özellikle de ülkemizdeki ikinci el piyasası can çekişirken... Satıcı olarak göreviniz, olası alıcılara aracınıza özen gösterildiğini ve fiyatına değdiğini göstermektir; bu da hem parlak hem de güvenli görünmesini ve hissettirilmesini sağlamak anlamına gelir. Bu da biraz hazırlık ve satışın kendisine yönelik taktiksel bir yaklaşım gerektirir.

İşte aracınızı en iyi fiyata satmak için dikkat etmeniz gereken 5 altın kural:

1. Temizlik çok önemli

Potansiyel alıcılar kirli veya dağınık bir araç için para ödemek istemeyecektir, bu nedenle başka hiçbir şey yapmazsanız bile en azından aracın daha çekici görünmesi için iyice temizleyin. Profesyonel bir temizlik çok daha iyi olacaktır. Araç içindeki çöpleri çıkarmalı ve aracınızı iyice süpürmelisiniz. Taze bir görünüm için paspasları değiştirmeyi unutmayın. Ve elbette kaputun altında yıllardır birikmiş tozu çamuru da yıkatmayı ihmal etmeyin.

2. Bakımını yaptırın

Aracınız düzenli olarak servise gidiyorsa bu bir artı puandır. Ancak satış öncesi, aracınızı kontrol ettirmek ve bakımını yaptırmak fiyatı ayrıca artıracaktır. Ayrıca kırık ön cam veya kaporta göçükleri de tamir edildiğinde, müşterilerin daha çok hoşuna gidecektir. Elbette bu bakımları yaparken büyük masraflar yapmamak için tamir servisleriyle pazarlığa oturmanızı da tavsiye ederiz.

3. Servis ve tamir kayıtlarını saklayın

Yaptırdığınız işlemlerin faturalarını bir dosyada saklamalısınız. Bunları potansiyel alıcılara sunmanız onların araca güvenmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca telefonla yapılacak kaza ve hasar kaydı gibi sorgulamaları alıcılara bırakmak yerine, sizin önceden yapıp ekran görüntülerini dosyaya koymanız, ciddiyetinizi ve özeninizi gösteren şık bir hareket olacaktır.

4. Fiyat belirlerken uçmayın

Elbette her satıcı malını en yüksek fiyattan satmak ister ancak piyasanın gerçeklerinden kopmamaya özen göstermelisiniz. İlan sitelerinde gördüğünüz her ilanı değerlendirip "benim aracım bundan iyi" diyerek daha yüksek fiyat belirlemek pek gerçekçi bir yöntem değil. Bazı piyasa manipülatörlerinin, sırf fiyatları yukarı çekmek için bu ilan sitelerine yüksek fiyatlı sahte ilanlar verdiklerini unutmayın. Malın fiyatını alıcılar belirler. Eğer malınız satılmıyorsa, o fiyatlar gerçekçi değildir, istediğiniz kadar yüksek fiyatlar belirleyin, alıcı yoksa aracın fiyatı o fiyat değildir. Aracınızı gerçekten satıp nakite geçmek istiyorsanız, alıcıların teklif ettiği fiyatları da dikkate almanızı tavsiye ederiz.

5. En iyi satış stratejisi

Aracınızı nasıl ve nerede satacağınızı belirlemek de çok önemlidir. Satıcıların çok, alıcıların az olduğu bir ortamda sürekli fiyat düşürmek zorunda kalırsınız. Bu noktada elinizdeki seçenekler şunlar olabilir:

Doğrudan satın alma yapan web servisleri: Bazı web servisleri, aracınızı inceleyerek size nakit teklifi yaparlar. Bu fiyatlar piyasanın biraz altında olsa da hiç beklemeden nakte dönmek için hızlı bir çözümdür.

Galerilerle anlaşmak: Yaşadığınız şehirde veya başka bir şehirde bir galeriyle anlaşarak aracınızı galeri üzerinden de satışa çıkarabilirsiniz. Burada galerici ile aranızda bir güven oluşması önemli. Elbette, çok fazla galerinin ve satıcının olduğu bir şehirde aracınız aylarca galeride bekleyebilir ancak satıcı sayısının daha az olduğu daha küçük bir şehirde, satış daha hızlı gerçekleşebilir. Elbette aracınızı doğrudan galericiye satmayı düşünmek bir seçenektir. Ancak bugünkü şartlarda galericilerin ellerindeki araçları satamadıkları için yeni araçlar almaya pek sıcak bakmadıklarını da unutmayalım.

Sosyal medya hesabınızı küçümsemeyin: Aracınızı kendi arkadaşlarınızdan birine veya yakın çevrenize satmayı da düşünebilirsiniz. Bunun için sosyal medya hesaplarınızda küçük bir duyuru yayınlayabilirsiniz veya bulunduğunuz şehirde otomobil alım satımı duyuruları yayınlayan Facebook sayfaları gibi kaynakları inceleyebilirsiniz.

Online ilanlar: Araç alım satımı ilanlarında özelleşmiş web siteleri tüm Türkiye'den müşteri bulmak için iyi bir seçenek olabilir. Ancak burada çok fazla satıcı olacağından, rakipleriniz de çok fazla olacaktır. Sizin ilanınızın öne çıkması için, yukarıda belirttiğimiz gibi temiz bir görüntü ve tüm belgelerin yer aldığı bir dosya yardımcı olacaktır.