Apple'ın yapay zeka ile asıl amacı, size yeni bir iPhone satmak mı?

Apple, yapay zeka konusunda önemli atılımlar yapıyor ve yeni cihazlarını yapay zekayı çalıştırması için tasarladığını vurguluyor ama peki ya eski iPhone sahipleri Apple Intelligence servisini kullanamayacak mı?

Apple'ın yapay zeka ile asıl amacı, size yeni bir iPhone satmak mı?

Yapay zeka yarışında geri kalmak istemeyen teknoloji devi Apple, bu alana yaptığı yatırımları Apple Intelligence servisi altında topladı. Şirket yeni telefonlarını ve yeni cihazlarını yapay zeka uygulamalarını çalıştıracak şekilde tasarladığını da açıkladı.

Şimdi Apple kullanıcılarının aklındaki soru şu: Eski iPhone kullanıcıları yapay zeka servislerini, en azından büyük çoğunluğunu neden kullanamayacak? Bu servisleri kullanmak için iPhone 16 satın almak zorunda mı kalacağız?

Hangi iPhone’lar Apple Intelligence'ı kullanabilecek?

Apple Intelligence'ın sadece iPhone 15 Pro modelleriyle sınırlandırılması tepki çekiyor. Kullanıcılar bunun, insanları yeni iPhone'ları satın almaya zorlamak için bir politika olduğunu bile düşünüyor. Peki durum gerçekten de böyle mi?

Yapay zeka servislerinin çalışması için, güçlü işlemcilere ihtiyaç var ve desteklenmeyen cihazların işlemcileri bu uygulamaları çalıştıracak kapasiteye sahip değil. Böyle bir girişimde bulunmak telefonun kilitlenmesi ve hatta bazı durumlarda işlemcinin veya telefon içindeki diğer donanım bileşenlerinin yanmasıyla sonuçlanabilir.

Bu "yanma" ifadesini lafın gelişi kullanmıyoruz, gerçekten donanımınız "alev" alabilir. Bu yüzden de muhtemelen Apple, uygulamaların eski telefonlara indirilmesine dahi izin vermeyecek. Bir şekilde indirilse bile, çalıştırılmasına izin vermeyecek.

Kısacası, Apple Intelligence'ı kullanmak için muhtemelen yeni bir iPhone almanız gerekebilir. Ama Apple'ın bunu size yeni bir iPhone satmak için yaptığını da düşünmüyoruz. Tabii ki üzerinden 1 yıl bile geçmemiş bir iPhone modelinin (iPhone 15 ve 15 Plus) yeni yapay zeka özelliklerini kullanamayacak olması can sıkıcı. Ama Apple'ın neden böyle bir karar aldığı da çok anlaşılmaz bir durum değil.

Yapay zeka zamanla kendini geliştirecek

Bu arada iPhone 15 Pro'lara gelecek ilk Apple Intelligence uygulamalarının da büyük şoklar yaratacak ileri seviye yapay zeka uygulamaları olacaklarını sanmıyoruz. Zira bu teknolojinin asıl şaşırtıcı ve sansasyonel kısmı, yeni nesil yapay zeka işlemcilerinin standart olarak her telefonda geldiği dönemde başlayacak. Muhtemelen 1-2 yıl içinde telefonlarımız, bugün olduğundan çok daha farklı şekilde çalışacak ve bize hizmet edecek.