Apple'ın, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin Taipei'ye yaptığı son ziyaretin ardından Tayvanlı tedarikçileri Çin'e yapılan sevkiyatların uzun süredir devam eden bir etiketleme yönetmeliğine uymasını sağlamaları konusunda uyardığı bildiriliyor. Nikkei’nin haberine göre, şirket kısa süre önce adadaki üreticilerden, ürettikleri parçalara kaynak olarak “Çin Taipei” veya “Tayvan, Çin” etiketlerini koymalarını istedi. Başka bir deyişle sadece "made in Taiwan" gibi ibareleri kullanmamaları gerekiyor.
Bu değişiklik, Çin'in yıllardır uyguladığı, ancak Pelosi'nin geçen haftaki ziyaretinin ardından ABD ile olan gerilimin alevlenmesinden sonra uygulamaya başladığı bir politikaya uyum sağlıyor. Gönderilerde, çıkış noktası olarak “Çin Halk Cumhuriyeti” isminin belirtilmesi gerekiyor.
Apple ve diğer teknoloji üreticilerinin Çin’le uzun zamandır karmaşık bir ilişkisi var. Eğer haberler doğruysa, bu, Apple’ın Çin Komünist Partisi'ni yatıştırmaya çalıştığı ilk hareket olmayacak. 2019'da şirket, o yıl şehirde meydana gelen demokrasi yanlısı protestolar sırasında Hong Kong'da Tayvan bayrağı emojisini iOS'tan kaldırmıştı.
Bu örnekte Apple, Çin'in Tayvan sevkiyatlarına ilişkin politikasına uymaktan başka seçeneği olmadığını hissetmiş olabilir. Nisan ayında Tim Cook, yarı iletken kıtlığının şirketin iPad işini önemli ölçüde etkilediğini söylemişti.