Apple'ın, şirketin mesajlaşma hizmetini kullanarak çocuklara gönderilen çıplaklık içeren görüntüleri otomatik olarak bulanıklaştırmak için tasarlanan "Mesajlarda iletişim güvenliği" özelliği, artık ABD dışındaki ülkelerde de kullanıma sunuluyor. Geçtiğimiz yıl ABD'de sunulmasının ardından özellik artık İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya'daki kullanıcılar için iOS, iPadOS ve macOS'taki Mesajlar uygulamalarına geliyor. Özelliğin tam olarak hangi tarihlerde sunulacağı belli değil.
Tarama cihazın üzerinde gerçekleşiyor ve mesajların uçtan uca şifrelenmesini etkilemiyor. Apple'ın mevcut Aile Paylaşım sistemi ile entegre olan özelliğin nasıl etkinleştirileceğine dair talimatlara Apple’ın destek sayfasından (İngilizce) ulaşabilirsiniz. Ancak şu anda Türkiye'nin desteklenen ülkeler arasında olmadığını söyleyelim.
Tercihe bağlı olan bu özellik, çocukları korumak için gelen ve giden resimleri müstehcen içerik için tarıyor. Böyle bir içerik bulunduğu durumda, görüntü bulanıklaşıyor ve görüntüyü görmemenin ve görüşmeden çıkmanın sorun olmadığına dair verilen güvencelerin yanı sıra yardım bulmak için de rehberlik sunuluyor. Açılan bir mesajda "Yalnız değilsiniz ve her zaman güvendiğiniz birinden veya eğitimli profesyonellerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca bu kişiyi engelleyebilirsiniz" yazıyor.
ABD'deki ilk sürümüne benzer şekilde, çocukların, işaretlenmiş bir fotoğraf hakkında güvendikleri bir yetişkine mesaj göndermelerine imkan tanınacak. Apple, geçtiğimiz Ağustos ayında bu özelliği ilk duyurduğunda, bu bildirimin otomatik olarak gerçekleşeceğini söylemişti. Ancak daha sonra bu yaklaşımın da getirebileceği sorunlara dair aldığı eleştirilerle vazgeçti.
Ayrıca Apple; Spotlight, Siri ve Safari aramaları için, çocukları cinsel istismarla ilgili konularda arama yapan kullanıcıları güvenlik kaynaklarına yönlendirecek yeni bir özelliğin sunumunu da genişletiyor.
Bu iki çocuk güvenliği özelliğinin yanı sıra Apple, fotoğrafları bir kullanıcının iCloud hesabına yüklenmeden önce çocuklara yönelik cinsel istismar materyali (CSAM) için taramayı içeren üçüncü bir girişimi daha geçtiğimiz Ağustos ayında duyurdu.