Apple'ın iOS 19, macOS 16 ve diğer 2025 güncellemeleri ilk kez sızdı

Apple şu anda iOS 18'i yayına sokmak için hazırlanıyor ancak aynı zamanda yakın gelecekte yayınlayacağı yeni işletim sistemleri ve yazılımlar üzerinde de çalışmaya devam ediyor. Ve şimdi, iOS 19 dahil, pek çok güncellemeden ilk sızıntılar gelmiş durumda.

Apple'ın iOS 19, macOS 16 ve diğer 2025 güncellemeleri ilk kez sızdı

Apple hayranları telefonlarına iOS 18 güncellemesinin gelmesini beklerken, şirket 2025'te yapılacak yazılım güncellemeleri üzerinde çalışmaya başladı bile. Apple'ın 2025 yılı için hazırladığı büyük yazılım güncellemelerinin kod adları da medyaya sızdı.

Aşağıdaki isimler Apple'ın gelecekteki işletim sistemlerinin kod isimlerini ifade ediyor:

  • iOS 19: Luck
  • macOS 16: Cheer
  • watchOS 12: Nepalce
  • visionOS 3: Discovery

Peki bu isimler kullanıcılar için ne anlam taşıyor? Aslında bu kod isimleri, işletim sistemlerinin kullanıcılara daha sempatik görünmesi için kullanılıyor. Ancak Apple medya iletişiminde takma isimleri çok öne çıkarmadığı için pek çok kimsenin bu isimlerden haberi bile olmayabiliyor.

iOS'un aksine, Android her yıl yazılım güncellemeleri için popüler tatlılardan sonra takma adlar kullanıyordu. Bu durum 2019 yılında Google'ın daha küresel ve kapsayıcı olmak istediğini söyleyerek tatlı isimlerini bırakmasıyla sona erdi.

Ancak Apple'ın uzun zamandır piyasaya sürülmemiş donanım ve yazılımlara atıfta bulunurken şirket içinde kullandığı kod adları var. Apple'ın iOS kod adları çoğunlukla kayak merkezlerine dayanıyor; örneğin iOS 1.0 "Alpine", iOS 2.0 "Big Bear" olarak adlandırılmıştı.

Peki ya yeni özellikler?

Bunun dışında, Apple'ın gelecekteki güncellemelerinde hangi özelliklerin olacağına dair henüz bir bilgi yok. Şirketten şimdilik işletim sistemlerinin takma isimleri sızmış durumda. Ancak yapay zekadaki gelişmeler göz önüne alınırsa, yeni işletim sistemlerinin çok daha fazla yapay zeka odaklı olacağını tahmin etmek zor değil.