ABD Adalet Bakanlığı, Apple'ın biri ölen San Bernardino tetikçilerinden telefonlarının kilidini açması gerektiğine yönelik bir mahkeme kararı istiyor. Başvuruda "Apple, kanunların üzerinde değildir" cümlesi yer alıyor.
Bu yaşananlar kulağınıza tanıdık gelmiş olabilir, çünkü aynı davayla ilgili bir mahkeme kararı daha bulunuyor. Apple CEO'su Tim Cook, bu karara karşı çıkmış; bunun ardından firmaların hukuki yaptırımla olan ortak çalışmalarıyla ilgili yeni tartışmalar ortaya çıkmıştı.
Mahkemeye yeni iletilen dilekçede ise Apple'ın ilk mahkeme kararına uymasının zorunlu hale gelmesi isteniyor (kulağa garip geldiğinin farkındayız ancak kanunlar böyle işliyor). Eski kararla yenisi arasındaki fark ise, yenisinin çok daha sert olması. Adalet Bakanlığı'na göre Apple, mahkemenin istediklerini yapabilecek olmasına rağmen, iş modelini ve pazarlama stratejisini temel alıyor. Kısacası Apple, reklam (bir başka deyişle "PR") yapıyor.
Apple, ilk mahkeme kararına 26 Şubat'ta cevap verecek. ABD yönetimi ise 5 Mart'ta söz alacak. Bunun ardından Apple, 15 Mart'a kadar cevap vermek zorunda olacak. Ancak ABD Adalet Bakanlığı bu kadar çok beklemek istemiyor ve incelemelerin daha hızlı biçimde gerçekleştirilmesini talep ediyor.
Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye ilettiği dilekçe, özetle Apple'ın hukuki yaptırımı engelleyecek bir telefon geliştirdiğini söylüyor. Tim Cook'un davayla ilgili konuşması gerçekten Apple'ı tanıtma amacı taşıyor olabilir (ve Cook'un hareketini yanlış olarak değerlendirmeye de gerek olmayabilir), ancak bu firmanın kendini kurtardığı anlamına henüz gelmiyor.