Son on yılını Google ve Microsoft'ta web tarayıcı projelerinde çalışarak geçiren bir mühendis, Apple'ın bu alanda şampiyon olarak nitelendirilmesine karşı çıktı. Alex Russell gerçekten bunun tam tersinin geçerli olduğunu belirtiyor ve Apple’ın donanım ve mobil işletim sistemi pazarındaki ağırlığını kullanarak tarayıcı motoru çeşitliliğinin altını oymaya çalıştığını söylüyor.
Russel, “Apple taraftarlarının iddialarının aksine, iOS motoru Chromium kullanımını engellemiyor ancak Apple tarayıcıların üzerindeki gücünü kullanarak web’i sabote ediyor, tüm yeni motor geliştirmelerinin karşısında duruyor ve web’in potansiyelini tam olarak göstermesini engelliyor” diyor.
Ana eleştiri, şirketin, dünya çapında bir milyardan fazla insan tarafından kullanılan bir platform olan iOS'ta bir tarayıcı çıkarmak istiyorlarsa, geliştiricileri düşük WebKit motorunu kullanmayı zorlamaya devam etmesi. Russell, WebKit üzerinde çalışan geliştiricilerin çok yetenekli olduğunu kabul ediyor, ancak Apple'ın tarayıcı motorunu önemli ölçüde yetersiz finanse ettiğini ve bu nedenle Blink'in (Chromium tabanlı) benzerleriyle rekabet edemeyecek durumda olduğunu iddia ediyor.
Sonuç olarak, üçüncü taraf geliştiriciler uygulamalarını birden fazla motor için oluşturmayla bağlantılı olarak önemli ek maliyetlere maruz kalıyor ve iOS tarayıcı pazarı yenilikten yoksun kalıyor. Firefox'un üreticisi Mozilla'nın Apple'ın katı gereksinimlerinin bir sonucu olarak iOS’a yaklaşık yedi yıl geç geldiği hatırlatılıyor.
Russell, Apple'ın iOS'ta varsayılan tarayıcıyı değiştirmeyi de zorlaştırdığını belirtiyor. Apple bu değişikliği ancak 2020’de antitröst düzenleyi yasaların gelmesi ile mümkün hale getirdi. Ancak bazı durumlarda iOS hala yeni ayarlanan web tarayıcısı yerine linkleri Safari’de açmaya devam edebiliyor.