Apple ve Microsoft'tan ortak karar: Koltuklarını bıraktılar

Apple ve Microsoft, OpenAI'deki yönetim kurulu koltuklarından vazgeçtiklerini duyurdular. Peki iki dev bu kararı neden aldı, karar ne anlama geliyor?

Apple ve Microsoft'tan ortak karar: Koltuklarını bıraktılar

Bloomberg kısa bir süre önce, Apple Intelligence özellikleriyle ile ilgili ortaklık sebebiyle Apple’ın OpenAI yönetim kurulunda yer alacağını bildiren bir haber yayınlamıştı. Ama şimdi Financial Times, hem Apple'ın, hem de Microsoft’un, düzenleyici incelemeleri nedeniyle sahip oldukları gözlemci koltuğunu bırakacaklarını duyurdu.

Görünene göre her iki şirket OpenAI’nin en son planları hakkında haberdar kalmak için yönetim kurulu koltuklarında oturmak yerine yerine paydaş toplantılarına katılacak. The Verge’ün bildirdiğine göre OpenAI, haber kaynağına bu değişikliği doğruladı.

OpenAI sözcüsü Steve Sharpe, “Yönetime ve şirketin yönetimine duyduğu güveni dile getirdiği için Microsoft’a minnettarız ve başarılı ortaklığımızı sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi ve devam etti: “CFO Sarah Friar’ın liderliğinde, Microsoft ve Apple gibi önemli stratejik ortakları ve Thrive Capital ve Khosla Ventures gibi yatırımcıları bilgilendirmek ve onlarla etkileşime geçmek için yeni bir yaklaşım geliştiriyoruz.

OpenAI, bu değişikliklerle beraber gelişmeleri paylaşmak ve emniyet ve güvenlik alanında daha güçlü işbirliği sağlamak için düzenli paydaş toplantılarına ev sahipliği yapacak.

Microsoft ve Apple Birleşik Krallık, AB ve ABD’de düzenleyici incelemeleri altında olduğundan, her iki teknoloji devi de olası yaptırımlardan kaçınmak için temkinli davranıyor. Birleşik Krallık düzenleyicileri geçtiğimiz yılın sonlarında Microsoft’un OpenAI ile ortaklığı hakkında incelemelere başladı. AB düzenleyicileri ortaklığı ve diğer Büyük Teknoloji anlaşmalarını incelerken, FTC de Microsoft, Amazon ve Google’ın OpenAI ve Anthropic’e yaptığı yatırımları araştırıyor.