Apple, iPhone üretiminde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle "Çin'den kurtulma" planını devreye sokmak istiyor

Apple, özellikle iPhone üretiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle "Çin'den kurtulma" planlarına geri dönüyor...

Apple, iPhone'larını Çin'den kurtarma planını devreye sokuyor

Apple'ın Çin dışındaki üretimi artırmak istediği ve bu isteğinin bir nedeni olarak COVID karantinalarını gösterdiği bildiriliyor. The Wall Street Journal, anonim kaynaklardan alınan bilgilere dayanan bir haberinde, Hindistan ve Vietnam'ın potansiyel üretim artışları için listenin üst sıralarda yer aldığını söyleniyor.

Journal, Apple ürünlerinin %90'ından fazlasının Çin'deki yükleniciler tarafından üretildiğini, ancak Çin'in komünist hükümeti ile ABD arasındaki gerilimlerin şirketin Çin'e bağımlılığını riskli hale getirdiğini ve Çin'deki COVID kapanmalarının tedarik zincirinde aksaklıklara yol açtığını belirtti. Reuters de, Nisan ayında yaptığı bir haberde Çin'in bazı bölgelerindeki kapanmaların milyonlarca iPhone eksikliği anlamına gelebileceğini bildirmişti.

2019 yılında da Journal, Apple'ın bazı cihazlarının üretiminin önemli bir kısmını Çin ve ABD arasındaki ticari gerilimler nedeniyle diğer ülkelere taşımayı düşündüğünü söylüyordu.

Yine de Journal, ülkenin sağlam üretim ekosistemi, kalifiye işçileri ve düşük maliyetleri ve ayrıca cihazlar için büyük yerel pazarı nedeniyle Çin'in üretim için cazip bir yer olmaya devam ettiğini vurguladı. Journal, Apple'ın küresel satışlarının yaklaşık beşte birinin genellikle Çin'de yapıldığını söyledi.

Journal'ın bildirdiğine göre Apple, düşük maliyetleri ve büyük nüfusu nedeniyle Hindistan'ı bir sonraki en iyi ülke olarak görüyor. Hindistan'da Apple ürünlerinin satışları hızla artarken, ülkenin iç pazarında satılan iPhone'lar zaten ülke içinde üretiliyor.

Ancak Journal’ın belirttiği üzere iki ülke hükümetleri arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle bu çabada sorun yaşanabilir. Bu da Vietnam ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerini daha çekici yerler haline getiriyor.