Apple, Safari tarayıcısına yeni bir özellik ekliyor: Distraction Control nedir?

Safari'nin iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia gibi işletim sistemlerinde yayına girecek yeni versiyonu için hazırlanan beta testinde "dikkat dağıtıcı kontrolü" ortaya çıktı. Peki bu yeni özellik nasıl çalışacak?

Apple, Safari tarayıcısına yeni bir özellik ekliyor: Distraction Control nedir?

Apple'ın tarayıcısı Safari'nin beta sürümü, yeni iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia işletim sistemlerinde yayına girmeden önce sınırlı sayıda Apple kullanıcısı tarafından test ediliyor.

Apple, son olarak bu platformlar için beşinci geliştirici beta sürümünü yayınladı. Yeni beta sürümünde Safari ve Fotoğraflar'da birkaç değişiklik yapıldı. Özellikle Apple'ın tarayıcısı Safari, Distraction Control (Dikkat Dağıtıcı Kontrol) adı verilen bir özellik kazandı. Bu özellik, web sayfalarında gezinmeyi çok daha az dikkat dağıtıcı hale getirebilecek bazı araçlar sunuyor.

Distraction Control nasıl çalışıyor?

Bu özelik aslında bir tür reklam engelleyici gibi çalışıyor zira siteden kendi kendine fırlayan pop-up reklamları engellemek isteyen kullanıcı, bu rahatsız edici reklamı seçerek bir daha görünmemesini sağlayabiliyor.

Ancak Apple bunun bir reklam engelleyici olmadığının altını çiziyor. Kullanıcıların dikkatini dağıtacak, okuduğu metnin üzerini kapatacak pop-up'ları ortadan kaldıracak bir araç olduğunu savunuyor. Fakat aracın reklam engelleyici gibi çalıştığını inkar etmek zor. Reklamlardan gelir elde eden Google, reklam engelleyici yazılımlara karşı savaş açtığından, Apple'ın bu girişimi Google ile iPhone kullanıcıları arasında büyük bir çatışma da yaratabilir.

Kullanıcı seçecek, Apple gizleyecek

Apple ise aracı şöyle anlatıyor: Dikkat Dağıtma Kontrolü'ne ilk kez tıkladığınızda Apple, reklamları veya içeriğin değişebileceği ya da güncellenebileceği diğer alanları kalıcı olarak kaldırmayacağı konusunda sizi bilgilendirecek. Sayfa içi banner reklamlar genellikle her ziyarette yenilendiğinden, bu durum Dikkat Dağınıklığı Kontrolü'nü bir reklam engelleyiciden ayırıyor.

Ayrıca, sitenin hangi bölümlerinin gizleneceğini siz seçeceksiniz. Yani, hangi bileşenlerin dikkat dağıtıcı olarak kabul edilebileceğini otomatik olarak algılayan bir yapay zeka yok. Belirli alanların üzerinde mavi bir çerçeve göreceksiniz ve bunları seçmek için dokunabilirsiniz. Apple'a göre, bir kullanıcı proaktif olarak seçmediği sürece hiçbir şey gizlenmeyecek. Ayrıca daha sonra arama alanındaki gizleme simgesine geri dönüp "Gizli öğeleri göster"i seçerek öğelerin gizliliğini kaldırabileceksiniz.