Apple kullanıcıları, cihazlarını neden değiştirmiyor?

Yeni bir araştırma, Apple kullanıcılarının, başta Mac'leri olmak üzere cihazlarını yenileriyle değiştirmek konusunda çok da istekli olmadığını gösteriyor. Peki ama bunun sebebi ne olabilir?

Apple kullanıcıları, cihazlarını neden değiştirmiyor?

Eğer Mac bilgisayarınız hala kusursuz bir şekilde çalıştığı için yeni bir modele geçiş konusunda kararsızsanız, yalnız değilsiniz. Yeni bir anketin gösterdiğine göre, kullanıcılar artık Mac’lerini geçmişe göre çok daha uzun süre kullanıyor. Bunun Apple hayranları için iyi bir haber mi yoksa kötü bir haber mi olduğu ise ayrı bir tartışma konusu olabilir.

Araştırma firması CIRP tarafından düzenlenen anket, şirketin Substack blogunda yayınlandı. CIRP’nin belirttiğine göre çalışma, kısmen Bloomberg yazarı Mark Gurman’ın Apple cihazlarının daha uzun ömürlü olduğu ve müşteriler tarafından daha uzun süre saklandığı yönündeki iddialarını temel alarak yola çıktı.

Düzenlediği ankette CIRP, geçtiğimiz yıl “önceki cihazı iki yıldan eski olan” Mac kullanıcılarının yüzdesinin 2020’deki %59’a kıyasla %68’e yükseldiğini buldu. Bu veriler, iPhone sahipleri için de benzer bir şekilde yükselerek %63’ten %71’e çıkmıştı. Bu, Mac ve iPhone kullanıcılarının büyük bir kısmının artık cihazlarını yeni bir modele yükseltmeden önce iki yıl veya daha uzun süre kullandıklarını gösteriyor.

Yenilik eksikliği ve güvenilirlik

Gurman’ın yazısı, Apple cihazlarında son yıllarda çığır açan özelliklerde eksiklik görüldüğünü ve bu durumun kullanıcılara yeni bir ürün almak için daha az neden sağladığını belirtiyordu. Kullanıcıların heyecanlanmasını sağlayacak yeni bir özellik olan Apple Intelligence bile 2020’de piyasaya sürülen M1 Mac’lerde çalışacak. Bu yüzden, eski Mac sahiplerinin, Apple’ın AI platformunu kullanmak için cihazlarını yenilemeleri gerekmeyecek.

Gurman, Apple ürünlerinin artan güvenilirliğinin onların her zamankinden daha uzun süre dayanmasına yardımcı olduğuna da inanıyor ve CIRP de aynı görüşü paylaşıyor. CIRP özellikle “çoğu dizüstü bilgisayar sahibi için pil ömründeki iyileşmenin en önemli faktör olabileceğini ve bunun da tatmin edici bir eşiğe ulaşmış olabileceğini” belirtiyor.

Apple cihazları uzun süredir uzun ömürlülükleriyle biliniyor. Daha önceki araştırmalar da Mac’lerin rakip cihazlardan çok daha uzun süre kullanılma eğiliminde olduğunu gösteriyordu. Bu durum, Apple’ın cihazlarını özellikle kullanılamayacak kadar yavaşlattığını öneren planlı eskitme yönündeki iddiaların pek gerçekçi olmadığını gösteriyor. Bunun yerine Apple, şirketin kısa bir süre konuyla ilgili yayınladığı ayrıntılı bir raporda belirtildiği gibi dayanıklılığı artırmaya odaklandığını söylüyor.