Apple köşeye sıkıştı, NFC teknolojisi özgürlüğüne kavuştu

Avrupa Birliği'nin baskıları, Apple'a bir geri adım daha attırdı: Şirket artık, Avrupa'daki kullanıcılara farklı Cüzdan seçeneklerini de açmak zorunda kalacak.

Apple köşeye sıkıştı, NFC teknolojisi özgürlüğüne kavuştu

Avrupa Birliği Dijital Pazarlar Yasası nedeniyle iPhone’daki App Store’u üçüncü taraf uygulama mağazalarına açmak zorunda kalmasından birkaç ay sonra Apple, üçüncü taraf geliştiricilere temel NFC işlevlerine erişim sağlamayı da taahhüt etmek zorunda kaldı.

Bu işlevlerle beraber Avrupa'daki kullanıcılar, bölgedeki farklı cüzdanlar ve ödeme yöntemleri (Samsung Cüzdan, Google Cüzdan ve benzeri diğer uygulamalar) arasından seçim yapabilecek. Ayrıca Apple, bu uygulamaları şirketin Cüzdan'ı yerine varsayılan yapmak, hızlı erişim için Yan Düğmeye atamak ve Face ID kimlik doğrulaması gibi kullanımı kolaylaştıran işlevleri de sunacak.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager’ın bildirisine göre Apple, “NFC teknolojisi Apple tarafından geliştirilmediğinden dolayı, NFC ödemelerini yalnızca yerleşik seçenekle sınırlamada haksızdı. Bu, standartlaştırılmış bir teknoloji ve ücretsiz olarak sunuluyor.

Apple, akıllı mobil cihazlar pazarında önemli bir konuma sahip ve NFC işlevleri ve iPhone’lara yönelik mobil cüzdanlar pazarında hakim bir konumda bulunuyor. Ancak Apple, rakip cüzdan geliştiricilerine iPhone’daki NFC teknolojisine erişim izni vermeyi reddediyor ve bunun yerine, iPhone’daki NFC teknolojisinin kullanımını kendi mobil cüzdan uygulamasına özel olacak şekilde ayırıyor.

Aylarca süren testlerin ardından Apple artık üçüncü taraf mobil cüzdanlara NFC işlevselliğine ücretsiz erişim sağlayacak. Ancak Apple, Secure Enclave’i üçüncü taraflara açmayacak. Bunun yerine üçüncü taraf çözümler, Avrupa Komisyonu’nun “güvenlik ve kullanıcı deneyimi açısından eşdeğer bir çözüm sunduğunu” söylediği bir “Ana Cihaz Kartı Emülasyon Modu” kullanacak.

Ayrıca yan tuşa çift tıklama ve Face ID doğrulaması da üçüncü taraf cüzdan uygulamaları tarafından kullanılabilecek. Bunun yanı sıra Apple, kullanıcıların varsayılan iPhone Cüzdanlarını seçmelerine izin verecek.

Bu özelliklerin 25 Temmuz’a kadar Avrupa’daki iPhone kullanıcıları için mevcut olması gerektiğinden dolayı, çok yakında bir yazılım güncellemesinin yayınlanmasını bekleyebiliriz.