Apple, iPhone X'i resmi olarak "eski ürün" ilan etti

Apple'ın modern telefon ve cihazlarından kabul edilen en ünlü ürünlerinden bazıları artık şirket için resmen "eski" ürün statüsüne girdi. Peki hangi telefonlar ve ürünler artık eskidi ve eski ürünlere ne oluyor?

Apple, iPhone X'i resmi olarak "eski ürün" ilan etti

Apple, iPhone X'i resmi olarak 'vintage' olarak sınıflandırarak en önemli modern iPhone'lardan birini artık şirketin ürün müzesine göndereceğini ilan etti.

Şirket aynı zamanda orijinal HomePod ve birinci nesil AirPods'a da "vintage" etiketi vurarak onları da iPhone X ile birlikte resmen eski ürün sınıfına soktu.

Peki, Vintage etiketi ne anlama geliyor?

Apple'ın destek web sitesine göre, şirketin satış için dağıtımını durdurmasının üzerinden beş ila yedi yıl geçmesi halinde bir cihaz artık "vintage" yani eski olarak sınıflandırılıyor.

Bir cihaz eski model olduğunda, Apple Store'lar ve Apple Yetkili Servis Sağlayıcıları, ellerinde yedek parça olması halinde iki yıla kadar bu ürünleri tamir etmeye devam edecek. Ancak burada "elimizde yedek parça varsa" uyarısı önemli çünkü Apple aynı zamanda bu ürünler için yedek parça üretmeyi de durduruyor veya hala kullanıcı sayısı fazlaysa, yedek parça üretimini ikincil öncelik olarak alıyor.

Dolayısıyla bir ürünün "eski" olması, kesin bir kural olmamakla beraber, 2 sene içinde kullanım ömrünü tamamlayacağı uyarısı anlamına geliyor. Ayrıca bu ürünler için yazılım güncellemeleri de yapılmıyor.

Yedi senedir satışı durdurulmuş olan ve vintage kategorisine girmiş eski ürünler ise 'kullanım dışı' olarak sınıflandırılıyor. Bu durumda Apple bu cihazları hiç bir şekilde servise almıyor, tamir etmiyor, yedek parça üretimi yapmıyor.

Orijinal iPhone, ilk iPod touch ve 1976 yılında Apple'ın ürettiği ilk bilgisayar olarak piyasaya sürülen Apple I gibi cihazlar kullanım dışı olarak kategorize ediliyor.

Yeni telefon alma zamanı yaklaşıyor

Elinizde böyle "eski" bir cihaz bulunuyorsa, ki Türkiye'de çok sayıda iPhoneX kullanıcısı olduğunu biliyoruz, telefonunuzun arıza yapması durumunda mağdur olmamanız için yavaş yavaş yeni bir cihaz arayışına girmenizi tavsiye ederiz.