Apple, iPhone 16'nın pilini öyle bir yapıştırmış ki...

Bir başkası telefonun kapağını açar da pilini değiştirir korkusuyla bataryayı iPhone 16'ya atom mühendisiliğiyle yapıştıran Apple'ın pile yaptıkları, herkesi şaşırttı.

Apple, iPhone 16'nın pilini öyle bir yapıştırmış ki...

iPhone 16 piyasaya çıktı ve doğal olarak iFixit de, telefonu parçalayarak içinde neler olduğunu gözler önüne sermeye başladı.

Ekip, ilk olarak en tartışmalı donanımı, yani pili sökmeye çalıştı. "Aman sakın benim yetkili servisimden başkası pili sökemesin da telefonu uygun maliyetlerle tamir edemesin" endişesiyle ürün geliştirdiği için Avrupa Birliği'nin hedefi olan, Avrupa'da yakında uygulamaya girecek "kullanıcının kolayca söküp takamayacağı pilleri yasaklayan" yasanın çıkarılmasına sebep olan Apple, görünüşe bakılırsa bir kez daha pili sökülemeyen bir iPhone ile piyasaya çıkmayı başarmış durumda.

Pili sökmeye çalışan ekip aynı zamanda kamera kontrolünün hareket eden gerçek bir düğme olduğunu, kasanın içinde kuvvet ölçen esnek bir kablo ve AI iş yüklerini idare ederken A18 çipinin Neural Engine'ini serin tutmak için konumlandırılmış gibi görünen ısı emici olduğunu da gösterdi.

Öte yandan Apple'ın iPhone 16 pilini kasaya yapıştırmak için, ileri derece kimyasa mühendislik gerektiren bir yapışkan kullandığı da ortaya çıktı. Öyle ki yapılan teste göre, yaklaşık 100 kg'lık bir kuvvet uygulanmasına rağmen, pili kasadan sökmek mümkün olmadı. Ancak pili tutan metal çerçeveye 9 voltluk bir pili 90 saniye boyunca bağlayarak elektrik verdiklerinde, pili kasaya bağlayan yapıştırıcı kimyasal çözüldü ve pilin kolayca yerinden çıkmasına izin verdi.

Bu numaraların son bir senesi kaldı

Apple'ın kullanıcılarını üçüncü parti bir pil kullanmamaları ve yetkili servisten başka yere gitmemeleri için zorlamak amacıyla geliştirdiği bu çözümler yakında ortadan kalkacak. Apple en azından Avrupa'da kullanıcı tarafından kolayca söküp takılabilir pil tasarımıyla telefon satmak zorunda. Ancak aynı yasaların dünya çapında kabul görmesi de bekleniyor. Dolayısıyla, pili kasaya yapışık telefonların dünyada son bir iki senesi kaldı.