Apple, iOS için daha önce reddettiği ilk resmi PC emülatörünü onayladı

iOS cihazlarında Windows işletim sistemini emüle etmeye imkan veren bir emülatör uygulaması, Apple'ın önceki itirazlarına rağmen bu kez App Store için onay almayı başardı.

Apple, iOS için ilk resmi PC emülatörünü onayladı

Apple'ın Nisan ayında uygulama kategorisiyle ilgili kurallarını gevşetmesinin ardından iOS'ta birkaç retro konsol emülatörünün ortaya çıktığını gördük. Şimdi de Apple'ın daha önce reddettiği ilk Windows PC emülatörü onay aldı. Yani artık iOS cihazlarında Windows'u emüle etmek mümkün olacak.

UTM SE uygulaması iPhone'ların yanı sıra iPad'lerde ve Apple Vision Pro başlıklarda da çalışacak. Bu emülatör uygulaması Windows XP'den itibaren çeşitli Windows sürümlerinin yanı sıra belirli Linux ve macOS sürümlerini de çalıştırmanıza olanak tanıyor.

UTM SE'nin ortaya çıkması biraz sürpriz oldu, çünkü Haziran ayında Apple onun App Store'a girmesini reddetmişti. O zamanki gerekçe, PC'lerin onay için gerekli olan "retro oyun konsolu" tanımına uymamasıydı.

Şu anda neyin değiştiği tam olarak belli değil. Apple'ın politikalarında mı bir değişiklik oldu yoksa uygulamada mı bir değişiklik yapıldı, bilemiyoruz. Ancak bu güzel bir haber çünkü UTM SE uygulaması kabul edildiğine göre artık başka geliştiriciler de PC emülatörlerini App Store'a yükleyebilecek demektir.

Hangi PC yazılımları iOS'ta çalışacak?

PC emülatörü sayesinde, pek çok PC oyununu iOS cihazlarınızda oynayabileceğiniz gibi bazı önemli PC yazılımlarını da yine iOS cihazları üzerinde çalıştırabileceksiniz. Elbette bu, son derece yüksek donanım özellikleri isteyen son moda bir oyunu iOS cihazınızda çalıştırabileceğiniz anlamına gelmiyor ama özellikle, düşük RAM, CPU ve grafik işlemcisiyle yetinen retro PC oyunlarının artık iOS'ta çalışabilmesinin önü açılmış durumda.

Ama tabi e-posta yazılımı gibi hassas verilerinizin yer aldığı uygulamaları bir emülatör üzerinde çalıştırmamanızı tavsiye ederiz. Zira geliştiriciler, çalıştırdığınız yazılımdaki tüm verileri de okuyabiliyor olacaklar. Aklınızda bulunsun.