Apple bir kez daha Çin'de yer alan bir fabrikadaki işçilerin çalışma şartlarından dolayı baskı altında. Şikayetlerin ardından Apple bölgeye hızlı bir şekilde bir inceleme ekibi göndermiş durumda.
China Labor Watch ve Green America'nın yeni bir raporu Suqian, Çin'de yer alan ve Apple tedarikçisi Catcher Technology tarafından işletilen bir fabrikada mecburi mesai, yangın ve güvenlik riskleri, düşük tazminat ve zehirli maddelere maruz kalma gibi durumların yaşandığını belirtiyor. CLW'nin söylediğine göre, aynı fabrika 16 ay önce de incelenmiş ve bulgular Apple'a özel olarak bildirilerek harekete geçilmesi istenmişti. Ancak CLW durumun şu anda "daha da kötüleşmiş" olabileceğini söylüyor.
Gizli inceleme geçtiğimiz ay yapıldı ve gruplar geçtiğimiz Perşembe günü son raporlarını yayınladılar. "Apple ve Catcher, güvenlik standartları ve diğer durumların Catcher işçileri için iyileştirilmesi adına çok az şey yaptılar." ifadesini kullanan rapor, Apple'ın işçiler için çalışma şartlarını belirten tedarikçi davranış kurallarına uymasını istiyor.
CLW'nin söylediğine göre, araştırmada 22 çalışma ihlali bulundu. Bu ihlallerin arasında kapalı yangın çıkışları, işçilerin zehirli kimyasallardan korunmak için giysilere sahip olmamaları ve zorunlu mesai gibi durumlar da bulunuyor. Rapora göre, Çin'in çalışma kurallarında fazla mesai süresinin en fazla 36 saat olmasına rağmen, bazı işçiler 100 saate ulaşan mesailere zorunlu bırakılıyorlar ve bu fazla mesai için ödeme almadıkları da olabiliyor.
Apple'ın bu suçlamalara ve rapora verdiği cevapları, haberimizin ikinci sayfasında bulacaksınız...
Apple'dan cevap gecikmedi...
Apple hızlı bir şekilde harekete geçireceğini söylerken, çalışmalarının asla bitmediğini ve sürekli bir iyileştirme için uğraştıklarını söyledi.
Apple'ın söylediğine göre, bu fabrikada MacBook'lar ve iPad'ler için alüminyum kaplamalar üretilmekte. Fabrikada düzenli olarak yangın güvenliği incelemeleri yapılmakta olduğunu söyleyen Apple, yangın söndürücülerin ve kapalı yangın çıkışlarının geçtiğimiz hafta onarıldığını belirtti.
En son yıllık görüşmelerinde, iyileştirmelerin yapılabileceği bazı alanlar bulunduğu söylenirken, Catcher ile beraber çalışılarak iyileştirme yolunda bir hareket planı geliştirildiği de belirtildi. Bir devam incelemesinin normalde önümüzdeki ay için hazırlandığını söyleyen Apple, bu raporu incelemek adına bir takımın hemen yola çıktığını da e-postadaki yazıya ekledi.
Catcher fabrikası aynı zamanda Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, HTC ve Motorola için de üretimde bulunmakta. Ana firma olan Catcher Technology, Tayvan'da yer almakta ve Çin'de birkaç fabrikanın işletimini üstlenmiş durumda.
Şubat ayında yer alan en son tedarikçi sorumluluğu raporunda Apple giderek daha fazla fabrikanın haftada 60 saat çalışma süresi limitine uyduğunu söylemişti. Yine aynı rapora göre, 2013 yılı içerisinde 451 tedarikçi teftişi yapıldı.
Apple sözcüsü Chris Gaither "Aşırı fazla mesai hiç kimsenin işine yarayan bir şey değildir ve bunu engellemek için tedarikçilerimizle yakın çalışmalar içerisindeyiz. Bir milyondan fazla çalışanın haftalık çalışma saatlerini takip ediyor ve raporluyoruz ve Ağustos ayının sonunda, Catcher haftalık 60 saat çalışma limitimize ortalama %95 uyum sağlamıştı." cümlelerini kuruyor.
CLW'nin raporundaki diğer şikayetlerden bazıları ise işçilerin su içmek ve yatakhanelerdeki duşları kullanmak için para ödemelerinin gerekmesini ve üst yönetime şikayetlerin bildirilebileceği bir yolun bulunmuyor olmasını içeriyor. Ayrıca raporda belirtildiğine göre, işçilerin "istifa etmek için izin" almaları gerekiyor...