Herkes işçi çıkartırken Apple, bunu yapmadan ekonomik krize nasıl kafa tutabiliyor?

Neredeyse tüm teknoloji devleri işçi çıkartmaya giderken, Apple halen bunu yapmış değil. Peki Apple, ekonomik krize karşı hangi önlemleri alıyor?

Herkes işçi çıkartırken Apple, bunu yapmadan ekonomik krize nasıl kafa tutuyor?

Apple, devam eden küresel ekonomik sıkıntılara rağmen henüz işten çıkarma duyurmayan az sayıdaki büyük teknoloji şirketinin arasında yer alıyor. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde Google, Microsoft, Amazon, Meta ve daha pek çok şirket işten çıkarma duyuruları yaptı. Cupertinolu firma ise henüz çalışanlarını işten çıkartmadı. Ama bu, kendi içinde maliyetleri azaltmak için önlemler almasına engel değil.

Bloomberg ile konuşan isimsiz kaynaklara göre Apple, bazı kurumsal bölümler için ikramiyeleri erteliyor. Bu, yılda iki kez ikramiye alan bölümleri etkiliyor. Yeni strateji kapsamında, yıllık ikramiye alan diğer tüm bölümler gibi, onların ikramiyeleri de artık Ekim ayında dağıtılacak. Daha önce, iki ikramiyeden birinin Nisan ayında verilmesi planlanıyordu.

Ancak ikramiye miktarının azaltılmadığını belirtmekte de fayda olabilir. Şimdilik tek değişiklik, ikramiyelerin ikiye bölünmek yerine tek seferde verilecek olması gibi gözüküyor. Bu karar, kurumsal perakende çalışanlarını, mühendisleri ve orta düzey yöneticileri etkileyecek. Pek çok çalışanın ikramiyelerini aldıktan sonra iş değiştirmelerinden dolayı, bu çalışanların en az Ekim ayına kadar işte kalmasına sebep olabilir. Ancak, kişisel kaynaklarına bir destek olarak hevesle ikramiyelerini bekleyenleri olumsuz etkileyeceği kesin.

Yönetici veya daha yüksek bir pozisyonda bulunan kıdemli çalışanların ise bu değişiklikten etkilenmediği bildiriliyor ve ikramiyeleri hala üç ayda bir dağıtılıyor.

Ayrıca, Apple kişi sayısı hedeflerini de kaldırdı. Şirket içindeki kaynaklar, yeni işe alımların “sınırlı” olduğunu ve mevcut bir çalışan işten ayrıldığında, pozisyonunun genellikle boş kaldığını söylüyor.

Maliyet azaltma çalışmaları kapsamında Apple, bazı yüklenicileri işten çıkarttı, seyahat bütçelerini azalttı ve CEO Tim Cook'un maaşını ciddi ölçüde düşürdü. En son önlemlerin toplam maliyetleri düşürmede ne kadar etkili olduğunu zaman gösterecek.

Bazı çalışanlar, çalışma saatlerinin ve ofis günlerinin daha yakından incelendiğini söyleyerek bunların işten çıkarılmalarının temeli olarak kullanılabileceğine dair endişelerini de dile getiriyor. Ayrıca, sözleşme gereği zorunlu olduklarından daha fazla çalışmaları istenerek istifa etmeye teşvik edildiklerini hissettiklerini belirten çalışanlar da bulunuyor.