ABD'de, NSA'nın (Ulusal Güvenlik Ajansı) yasa dışı olarak, tüm ABD teknoloji şirketlerindeki sunuculardan geçen bilgileri düzenli olarak takip edip, dünyadaki herkesi izlediği ve dinlediği ortaya çıkınca, yaz aylarında büyük bir skandal patlamıştı. Barrack Obama'nın, yasal bir düzenleme yapılmasını istediği ama kongreden onay geçmeyince, NSA'nın kendi "yasa dışı" yöntemleriyle Apple, Microsoft, Google, Facebook, Yahoo gibi dev teknoloji şirketlerinin yöneticilerini sıkıştırıp sunucularındaki tüm verilere erişim sağladığı ortaya çıkmıştı.
Bu olaylar üzerine Apple, kullanıcılarının içini rahatlatmak üzere bir "şeffalık raporu" hazırlayarak, şirket içinde veri güvenliğinin nasıl sağlandığını anlatmaya çalıştı. Özellikle Apple'ın popüler iMessage servisinin, Apple mühendisleri tarafından kolayca okunabildiği iddiası üzerine çok da tatmin edici olmayan bir açıklama yaparak, bunun mümkün olmadığını anlatmaya çalışan Apple'ın şeffaflık raporunda şu ifadeler büyük dikkat çekti: "Bizim işimiz, kullanıcıların özel verilerini toplamak değil. Rakipleri gibi kullanıcılarının özel verilerine dair hiçbir ilgi duymayan Apple..."
Bu cümle ile Apple, rakipleri Facebook ve Google'ın kullanıcıların özel verilerini sürekli depolayarak bunları reklam amacıyla kullanmasına gönderme yapmış oluyor. Ayrıca, NSA skandalına dair de ince mesajlar rapora yerleşmiş: "Devletin kullanıcı verilerini istediği diğer teknoloji şirketlerinin aksine Apple'ın kullanıcı verilerini toplamak gibi bir amacı hiçbir zaman olmamıştır."
Raporda ayrıca şu ifadeler de göze çarptı: "Biz özel yazışmaları ve mahremiyeti olan verileri koruruz. iMessage ve Face Time gibi yazılımlarımız tamamen şifrelidir ve bu verilere ulaşmak mümkün değildir. Biz kullanıcılarımızın lokasyon bilgilerini, harita aramalarını veya Siri ile girdikleri diyalogları kaydetmeyiz."
Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...
"Mahkeme izni olmadan asla..."
Bilindiği gibi, Google, Android telefonlarda GPS kayıtlarını sürekli kaydediyor ve bu veriler hiçbir şekilde silinemiyor. Çoğu kullanıcı, yıllarca önce Android telefonun GPS sistemiyle yaptıkları aramaları, bu yolculukları, yeni cihazlarının kayıtlarında bile bulabiliyorlar.
Apple'ın sadece hırsızlık, cinayet gibi suçlar nedeniyle kendilerine gelen devlet talepleri karşısında kullanıcıların verilerini güvenlik güçleriyle paylaştığını vurgulayan raporda, bunların sayısının da çok az olduğu ve adli işlemler oldukları anlatılmaya çalışılmış. Tüm bu işlemler içinse mahkeme izninin olması gerektiği hatırlatılmış.
NSA skandalı nedeniyle zor günler yaşayan ABD teknoloji şirketleri, özellikle ABD dışındaki ülkelerde büyük müşteri kaybı yaşama riskiyle karşı karşıyalar. Bütün dünyadaki devlet adamları, politikacılar, bürokratlar ABD ürünü telefon, teknoloji cihazı veya internet servislerini kullanmayı bırakırken, ayrıca ABD sunucularından geçmeyecek yeni teknolojiler üretecek milli çözümler için pek çok ülkenin düğmeye bastığı da biliniyor.