Apple çalışanlarından itiraf: "Rakiplerin 2 yıl gerisindeyiz"

Apple Intelligence uyumlu cihazlara ulaşmak üzereyken, pek çok Apple çalışanının, şirketin yapay zeka alanındaki rakiplerinden 2 yıl geride kaldığını düşündüğü ortaya çıktı.

Apple çalışanlarından itiraf: "Rakiplerin 2 yıl gerisindeyiz"

Apple’ın Meta, Google, Microsoft ve OpenAI’ye karşı yapay zeka yarışında en önemli ürünü Apple Intelligence oldu. AI araç seti ilk olarak Haziran ayındaki WWDC 2024’te duyurulmuş olsa da, önümüzdeki hafta iOS 18.1 güncellemesiyle birlikte kısmen yayınlanacak ve bazı temel özellikler uygun cihazlara sunulacak. Ancak kullanıcıların Apple Intelligence özelliklerinin tamamını kullanabilmek için 2025 yılını beklemeleri gerekecek.

Apple Intelligence’ın uyumlu iPhone’lar için faydalı bir özellik olacağı rahatlıkla söylenebilir, ancak, özellikle OpenAI’nin ChatGPT’si veya Google’ın Gemini’si gibi rakipleriyle karşılaştırıldığında, bu alanda büyük bir atılıma ön ayak olması pek olası gözükmüyor. Hatta, bazı Apple çalışanları bile şirketin AI geliştirme açısından rakiplerinin gerisinde kaldığına inanıyor.

Bloomberg’den Mark Gurman, Apple içerisindeki kişilerinin kendisine ChatGPT’nin Siri’den yüzde 25 daha doğru olduğunu ve yüzde 30 daha fazla soruya cevap verebildiğini kanıtlayan dahili çalışmalardan bahsettiğini söylüyor. Gurman’ın söylediğine göre Apple çalışanları, bunların sonucu olarak şirketlerinin sektör liderlerinden iki yıldan fazla geride olduğunu düşünüyor.

Rakip hizmetlere bakıldığında, Apple çalışanlarının pek haksız olmadığı rahatlıkla görülebiliyor. Yaklaşan iOS 18.1 güncellemesi, Fotoğraflar’da Temizleme aracı, Yazma Araçları ve uygun cihazlara metin ve bildirim özetleri gibi özellikler getiriyor ancak bunların çığır açan özellikler olmadığı kesin.

Yine de, Apple’ın rekabet edemeyecek kadar geride olduğunu söylemek büyük bir hata olacaktır. Teknoloji devi, her zaman yenilikleri piyasaya süren ilk şirket olmasa da, genellikle rakiplerini yakalama ve hatta geride bırakma yeteneğini iPhone, iPad ve diğer pek çok farklı ürünüyle zaten kanıtladı.