Apple, baştan aşağı yenilenmiş bir Mac Pro için düğmeye bastı

Bloomberg’den Mark Gurman, Apple’ın önümüzdeki aylarda piyasaya süreceği Mac bilgisayarla hakkında önemli bilgiler verdi. Bunların arasında, baştan aşağı yenilenmiş bir Mac Pro da var.

Apple, baştan aşağı yenilenmiş bir Mac Pro için düğmeye bastı

Apple'ın bu yılın sonlarında piyasaya sürülmesi beklenen M4 işlemcili Mac'leri için heyecan giderek artıyor. M4 işlemci, birkaç ay önce piyasaya sürülen en son iPad Pro'da ilk kez tanıtılmıştı.

M4 çipi etkileyici özellikler sunuyor: 4 performans çekirdeği ve 6 verimlilik çekirdeği ile güçlü bir CPU, yeni nesil ML yetenekleri ve Dinamik Önbellekleme ve donanım ışın izleme destekli 10 çekirdekli bir GPU... M2'den %50 daha hızlı olan M4, M2 iPad Pro'nun performansının 4 katını yarı güç tüketimiyle sunuyor. M4'ün 16 çekirdekli Neural Engine'i, saniyede 38 trilyon işlem yapabiliyor ve bu da Apple’ın ilk Neural Engine'inden 60 kat daha hızlı.

Bloomberg’den Mark Gurman, son Power On bülteninde yeni M4 Mac'ler hakkında bazı bilgiler paylaştı. Gurman, “en az bir Mac modelinin daha gelişmiş performansın ötesinde, önemli tasarım değişikliklerine uğrayacağını” belirtti. Ama bu model, 2024 serisi içerisinde yer almayacak.

Gurman, bu yıl piyasaya sürülecek üç farklı M4 Mac'ten bahsediyor. Bunlar M4 işlemcili MacBook Pro, Mac mini ve iMac olacak. Mac mini son zamanlarda yeniden tasarlanmadı, ancak MacBook Pro ve iMac zaten yenilendi. M4 işlemcili iMac’in aksesuarlarının USB-C’ye geçmesi bekleniyor, bu da tam olarak “dramatik bir değişiklik” sayılmaz. Yeni bir Mac mini tasarımı hakkındaysa henüz doğrulanmış bir bilgi yok. Bu modeller için, Apple'ın büyük bir yeniden tasarım yerine yeni M4 Pro ve M4 Max çiplerini tanıtmaya odaklanması bekleniyor.

Gurman, 2025 içinse Apple’ın yeni bir MacBook Air, Mac Studio ve Mac Pro'yu piyasaya sürmeyi planladığını söylüyor. Bu modeller arasında Mac Pro, yeniden tasarım için en büyük aday. Önceki söylentiler, Apple'ın tamamen yeni bir Mac Pro üzerinde çalıştığını zaten öne sürüyordu. M2 Ultra Mac Pro'nun tasarımı, Intel modeline benzerliğiyle bazılarını hayal kırıklığına uğratmış olsa da, Apple nihayet 2025'te bambaşka bir Mac Pro modelini tanıtmaya hazır olabilir.

Ancak yeni Mac Pro için 2025'in ikinci yarısına kadar beklememiz gerekecek çünkü M4 Ultra'nın (veya daha da gelişmiş bir çipin) gelecek yılın ikinci yarısından önce ortaya çıkması beklenmiyor.