Telefon başına binlerce dolar ücret isteyen Apple, kullanıcılarının mahrem bilgilerine saygı göstermediği gerekçesiyle tazminat ödemeyi kabul etti.
Apple, Siri gizliliğiyle ilgili beş yıllık bir toplu davayı sonlandırmak için harekete geçti. Apple'a yaklaşık 5 sene kadar önce, Siri'nin kişisel bilgilere özen göstermeden işlem yaptığının ortaya çıkmasıyla dava açılmıştı. Siri'yi etkinleştiren kullanıcı sayısının on milyonlarca olduğu tahmin ediliyor. Apple, işte bu kullanıcılarına toplam 95 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etti. ABD Bölge Yargıcı Jeffrey White'ın, anlaşmayı resmi hale gelmeden önce onaylaması gerekiyor.
Dava, Apple kalite kontrol yüklenicilerinin sesli asistanın "Hey Siri" özelliği tarafından yanlışlıkla kaydedilen hassas bilgileri düzenli olarak duyabildiğine dair 2019 tarihli bir rapordan sonra açıldı. Bu hassas bilgiler arasında tıbbi bilgiler, suç faaliyetleri ve hatta "cinsel söylemler" bile bulunuyor. Bu arada, Apple davada uzlaşmayı kabul etse de, hala "yanlış yaptığını" reddediyor.
İki davacı, Nike Air Jordans ve Olive Garden restoranlarından bahsederken yanlışlıkla kaydedilen sözlerin bu ürünler için reklam almalarına yol açtığını iddia ederken, bir başkası doktoruyla konuştuktan sonra bir cerrahi tedavi için reklam aldığını açıklamıştı.
Orijinal hikaye beş yıldan uzun bir süre önce ortaya çıktıktan sonra, Apple gizlilik koruma katmanlarını vurguladı ve kayıtların Apple hesaplarına bağlı olmadığını vurgulamıştı. Ayrıca kalite kontrol ekiplerinin ses kayıtlarını "güvenli tesislerde" incelediğini ve "sıkı gizlilik anlaşmalarına" bağlı olduğunu iddia etmişti.
Apple, dahili bir incelemenin ardından programı askıya aldı ve amacının "tam olarak karşılamadığını" kabul etti. Şirket kısa bir süre sonra Siri kayıtlarını incelemeye geri döndü, ancak bu kez sadece Apple çalışanlarının ses kayıtlarına erişebildiğini, dışarıdan tutulan çalışanların seslere erişemediğini açıkladı.