Apple, 2024'te de "para basmaya" devam ediyor

Apple'ın, telefon, tablet ve servis satarak ne kadar büyük bir kazanç elde ettiğini anlayabilmek için, 2024 gelir tahminlerine bakmak yeterli...

Apple, 2024'te de "para basmaya" devam ediyor

Dünyadaki pek çok müşterisine telefon, cihaz ve servis satarak korkunç paralar kazanan Apple'ın kasasına 2024'te akacak paranın boyutları hakkında ilk tahminler gelmeye başladı.

Buna göre, yakında iPhone 16'nın da piyasaya çıkmasıyla, Apple'ın 2024'ü, kasasına giren 400 milyar dolarla kapatması bekleniyor.

Bu paranın büyüklüğünü aklınızda netleştiremiyorsanız, size karşılaştırmanız için başka bir rakam verelim. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm ticari kuruluşların bir yıl içinde ürettiği mal ve hizmetlerin oluşturduğu ticari büyüklüğü, yani tüm Türkiye'nin mali büyüklüğü yaklaşık 900 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında bulunuyor. İşte Apple, tek başına 400 milyar dolar kazanç sağlayarak neredeyse Türkiye'nin yarısına ulaşan bir ticari kazancı ifade ediyor.

Son işten çıkarmalara rağmen, Apple'ın kazanç raporları şirketin durumuyla ilgili pembe bir tablo çiziyor. Referans olarak, Apple 2024 yılının 3. çeyreğinde 85,8 milyar dolar gelir elde ederek tüm beklentileri aşmış görünüyor.

Bu çeyrekte Apple, iPhone satışlarından 39,30 milyar dolar kazanırken, hizmet gelirleri 24,21 milyar dolar oldu. Mac, iPad, Giyilebilir Cihazlar, Ev ve Aksesuarlar da toplamda yaklaşık 22,27 milyar dolar kazandırdı. Apple'ın bu çeyrekteki net geliri 21,45 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu satış hızı devam ettiği taktirde 2024 sonunda şirketin kazançları ilk defa 400 milyar doları geçmiş olacak.

Rakip şirketleri yasakla, ABD'liler kazansın!

Bu dev boyuttaki kazanç da, ABD'nin kendi şirketlerini rakip ülkelerin şirketlerine karşı korumak için olağanüstü önlemler almasını açıklıyor. Hatırlayacaksınız, Çinli Huawei, eski ABD Başkanı Trump döneminde ürettiği cihazlar ve alt yapı teknolojileriyle, Apple'ın pazar payına rakip olmaya başlamıştı ve Trump'ın ağır baskısıyla pek çok ülke Huawei ile alışverişini kısıtlamak zorunda kalmıştı.

Üstelik Huawei'nin CEO'sunun kızı Kanada'da tutuklanmış ve adeta rehin tutulurcasına, yıllarca tutuklu kalmıştı. Bu sırada da Google Huawei'i Android ekosisteminden çıkararak önünü kapamaya çalışmıştı. Elbette sadece Huawei değil, TikTok veya Alibaba dahil pek çok dev Çin şirketi, çok başarılı oldukları ve ABD şirketlerinin pazar paylarını olumsuz etkiledikleri için, örtülü veya açık şekilde ABD'nin baskılarına maruz kalmışlardı.