Andromeda'nın bizimle çarpışma ihtimali korkutuyor

Gökbilimciler, Andromeda'nın Samanyolu Galaksisi ile çarpışma ihtimalini yüzde 50 olarak gördüklerini söylüyorlar. Peki bu ne anlama geliyor; korkmamız gerekiyor mu?

Andromeda'nın bizimle çarpışma ihtimali korkutuyor

İnsanlar nispeten yakın zamana kadar, yani yaklaşık 100 yıl öncesine kadar diğer galaksilerin varlığını henüz doğrulamamıştı. Edwin Hubble, Andromeda'da Cepheid değişken yıldızlarını keşfetti ve bunları galaksinin bizden uzaklığını ölçmek için kullandı.

O zamandan bu yana astronomideki ilerlemeler, Andromeda ve gözlemlenebilir evrendeki yaklaşık 2 trilyon galaksi hakkında zengin verilere sahip olmamıza yol açtı. Andromeda'nın en yakın komşularımızdan biri olduğu göz önüne alındığında, onun Samanyolu ile çarpışma rotasında olabileceğini fark etmemiz çok uzun sürmedi.

NASA, Andromeda'nın saatte 250.000 mil (402.336 km/saat) hızla hareket ettiğini ve yaklaşık 4 milyar yıl içinde Samanyolu ile çarpışmasının beklendiğini açıkladı. Bu çarpışma, yıldızların yeni yörüngeler takip ettiği yeni, birleşik bir eliptik galaksinin oluşumuna yol açacak. Dünya, Güneş ve Güneş Sistemimizin çarpışmadan sağ çıkması bekleniyor ancak kozmosta farklı konumlarda yer alacaklar.

Gözlem teknolojisi geliştikçe, bilim insanları bu çarpışmanın ne zaman gerçekleşebileceğine veya gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair tahminlerini geliştiriyorlar. Yakın zamanda yayınlanmamış bir çalışma, Gaia ve Hubble uzay teleskoplarından elde edilen en güncel veriler ile Yerel Grup’taki galaksilerin kütlelerine dair en son değerlendirmeleri kullanarak analiz yaptı.

Araştırma, Yerel Grup'un evrimindeki belirsizlikleri ve önümüzdeki 10 milyar yıl boyunca nasıl gelişeceğini belirlemeyi amaçladı. Araştırmacılar, galaksilerin mevcut koordinatları, hızları ve kütleleri hakkındaki bilgilerin çarpışma olasılığını nasıl etkilediğini inceledi. Gravitasyonun galaksilerin birleşip birleşmeyeceğini belirlemede en önemli rolü oynadığını bulsalar da, dinamik sürtünme gibi diğer faktörlerin de birleşmenin son aşamalarında rol oynadığını açıkladılar.

Araştırma, Andromeda (M31) ve Messier 33 hakkındaki belirsizliklerin, Samanyolu ve Andromeda’nın birleşme şansını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koydu. M33'ün dahil edilmesi, çarpışma olasılığını artırıyor ancak Büyük Magellan Bulutu'nun yörüngesi, Samanyolu-Andromeda yörüngesine dik olduğundan, çarpışmanın olasılığını azaltıyor. Çalışma, mevcut pozisyonlar, hareketler ve kütlelerdeki belirsizliklerle, önümüzdeki 10 milyar yıl içinde Samanyolu-Andromeda çarpışmasının gerçekleşmeme olasılığının neredeyse yüzde 50 olduğunu sonucuna varıyor.

Araştırmacılar, çarpışmanın olasılığını doğrulamak için daha fazla gözlem yapılması gerektiğini vurguluyor. Şu anda, galaktik kıyamet iddialarının oldukça abartılı göründüğü söylenebilir.