Android'li telefonunuz veya tabletiniz varsa, "sideloading" terimine rastlamışsınızdır. Sideloading, genellikle bir dosyayı (çoğunlukla bir uygulamayı) bilgisayarınızdan Android'li cihazınıza taşıma eylemini tanımlamak için kullanılıyor. Basit gibi görünen bu işlem, yeni başlayanların kafasını karıştırabiliyor.
Hangi dosyaları sideload ile aktarabilirsiniz?
Sideload, dosyaları bir cihazdan diğerine taşımak anlamına geldiğinden, bu işlemi neredeyse her dosyayla gerçekleştirebilirsiniz. Çoğunlukla uygulamaları taşıyacaksınız, ancak diğer dosya türlerini de taşımanız mümkün.
Uygulamalar
Windows uygulamaları ve kurulum dosyaları nasıl .exe uzantısıyla geliyorsa, Android uygulamaları, APK uzantısıyla geliyorlar. Play Store'daki tüm ücretsiz uygulamaları APKMirror üzerinde bulmanız mümkün. Korsancılığa gireceğinden site, ücretli uygulamaları indirmeye sunmuyor. APK dosyalarını internette farklı kaynaklarda bulmanız mümkün, ancak bu tür dosyalar virüs içerebileceğinden tanınmamış kaynaklardan APK dosyası indirmenizi tavsiye etmiyoruz.
Cihazınızdaki uygulamaları diğer cihazlarınıza taşıma yolunu da izleyebilirsiniz. Bu durumda APK dosyasını dış kaynaklardan yüklemeyeceğiniz için, en güvenli yolu izlemiş olacaksınız.
Müzikler, podcast'ler, ekitaplar, filmler, fazlası
Akıllı telefonlar sadece telefon olmaktan çok daha fazlasını sunuyorlar. Bilgisayarınızda DRM korumasına sahip olmayan içerkiler varsa, bunları telefonunuza taşıyarak Android'li cihazınızda görüntüleyebilir veya dinleyebilirsiniz.
Custom ROM ve mod'lar
Android'li cihazınızı root'ladıysanız veya derinlerdeki ayarlarını değiştirdiyseniz, sideloading terimine bunları yaparken rastlamış olma ihtimaliniz yüksek. Bu alanda sideloading ile telefonunuza Custom ROM yükleyebilir, Android 6.0 Marshmallow veya üzerini kullanıyorsanız, Xposed'u yükleyebilirsiniz.
Dosyayı cihazınıza taşıma
Uygulama veya herhangi bir türdeki dosyayı bilgisayarınıza indirdikten sonra sıra, onu telefonunuza veya tabletinize taşımaya, yani sideloading işlemini yapmaya geliyor. Bunun için cihazınızın kutusundan çıkan USB kablosunu kullanmanızı öneriyoruz.
Windows'ta telefonunuzu bağladıktan sonra içerisinde bir USB bellekte olduğu gibi dolaşabileceksiniz. Dosyaları Android'li cihazınıza kopyalayıp yapıştırabilirsiniz; nereye yapıştırdığınızı unutmamanız yeterli olacak.
Dosyaları Mac'te taşımak için Android File Transfer adlı uygulamaya ihtiyacınız var. Bu basit uygulama sayesinde OS X ve Android'i birbirine bağlayabilir, dosya aktarımı yapabilirsiniz.