Eğer telefonunuzun artık tam şarj ile daha az dayandığından şüpheleniyorsanız, bunun suçlusu her zaman bir uygulama olmayabilir. Cihazın kaç yaşında olduğuna ve nasıl kullandığınıza bağlı olarak, telefonunuzun pili zamanla eskimiş ve ömrünü tüketiyor olabilir.
Neyse ki telefonunuzun pilinin ne durumda olduğunu ve değiştirilmesi gerekip gerekmediğini öğrenmek için pil sağlığınızı kontrol etmenin yolları bulunuyor.
Android'de pil sağlığı nasıl kontrol edilir?
Ne yazık ki, Android'de pilinizin ne kadar tükendiğini gösteren belirli bir pil sağlığı menüsü yok.
Her şeyin normal olduğundan emin olmak ve pil/telefon sıcaklığını kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil bölümüne gidebilirsiniz. İdeal sıcaklık aralığı 0-35 santigrat derecedir.
Bu araç, farklı cihazlarda farklı bir menü altında olabilir veya bulunmayabilir de. Bu durumda, çeşitli uygulamalardan birini kullanmanız söz konusu olabilir. Pil sağlığını kontrol etmek için Ampere ve CPU-Z gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Ancak her ikisi de sadece “İyi” ve “Kötü” gibi genel tanımlar gösteren etiketler kullanıyor.
Alternatif olarak, pil sağlığınızı birden fazla şarj seansında ölçecek olan AccuBattery'yi indirebilirsiniz. Ancak burada gösterilenlerin tahmini olduğunu ve zamanla değişebileceğini unutmamalısınız.
iOS'ta pil sağlığı nasıl kontrol edilir?
Apple’ın sağladığı oldukça kullanışlı sayısal gösterge sayesinde iPhone'larda pil sağlığını kontrol etmek son derece kolaydır. iPhone’unuzun pil sağlığını kontrol etmek için öncelikle Ayarlara giderek Pil bölümüne ilerlemeniz ve Pil Sağlığı üzerine dokunmanız gerekiyor.
Maksimum Kapasite etiketinin yanında yüzdelik bir sayı göreceksiniz. Bu sayı, pilinizin kullanım ömrü boyunca ne kadar azaldığını gösterir. Yeni bir iPhone aldığınızda, %100 olmalıdır.
Telefonunuzun pil sağlığı %80'in altındaysa performans sorunlarıyla karşılaşabilir ve tek bir şarjla kullanım süresi alıştığınızdan çok daha kısa olabilir.
Şarjın bir günü tamamlayabilmesi için uygulamalar üzerinde daha az saat harcayabilirsiniz. Pil sağlığına ve günlük deneyiminize bağlı olarak pili değiştirmeniz veya cihazınızı tamamen değiştirmeniz de söz konusu olabilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: iPhone pil sağlığı arttırma yolları ve hızlı şarj bitme sorunu çözümü