Android telefonunuz, artık çalındığını anlayabilecek

Google, Android için bazı yeni güvenlik özellikleri duyurdu ve bunlardan biri de, telefonun çalıntı olup olmadığını anlayabilmesi... Peki bu sistem nasıl çalışacak?

Android telefonunuz, artık çalındığını anlayabilecek

Google, iOS sahiplerini bile kıskandırabilecek bir dizi yeni güvenlik özelliğini hayata geçireceğini duyurdu. Bunlardan biri de, Android'in telefonun çalıntı olup olmadığını anlayabilmesi.

Google'ın yeni güvenlik güncellemeleri sonbahar aylarından itibaren Android 15 ve gelecekteki yeni sistemlerde devreye girecek. Ancak çalıntı tanıma özelliği daha eski Android sistemlerinde de çalışabilecek.

Çalınma tespiti ise, telefonun cebinizden veya önünüzdeki masadan hızlıca çekilmesi durumunda devreye girecek. Android bu durumda telefonun, sizin rızanız dışında elinizden alındığını varsayacak ve telefon ekranını kilitleyecek. Ayrıca bu gibi durumlarda telefon "şüpheli" konumuna girecek ve örneğin telefonun sinyal vermesinin kesilmesi için internetinin kapatılmaya çalıştığını fark ederse bulunduğu lokasyonu ve kameradan gördüklerini önceden belirlenmiş bir posta adresine gönderebilir.

Android telefonunuzun çalınması halinde onu uzaktan kilitlemenize yardımcı olacak yeni bir özellik de Android.com/lock adresi üzerinde yayına girecek. Bu sayfaya girerek, telefon numaranızı yazıp, gerekli şifreyi de doğru yazarsanız, telefonunuzu uzaktan kilitleyebileceksiniz.

Personel Space

Android 15 ile birlikte ayrıca Personel Space özelliği de hayaya geçecek. Kullanıcılar bazı uygulamaları özel bir şifre ile bu alana depolayabilecek ve şifre olmadan, uygulamaları görmek mümkün olmayacak.