Üreticiler sürekli olarak yeni Android modellerini piyasaya çıkarıyor ve her yeni model, karşı konulmaz bir satın alma arzusu doğuruyor. Peki, gerçekten de Android'inizi değiştirmeye ihtiyacınız var mı veya ilk Android telefonunuzu nasıl seçeceksiniz?
İşin iyi yanı, seçiminizi yapabileceğiniz sayısız Android modeli mevcut, kötü yanıysa bu kadar çeşit içinde kararsız kalmanız hiç de zor değil. Herkesin, farklı bir telefonu en iyi Android olarak nitelendirdiği reklamlar ve yorumlar da seçimi zorlaştıran bir diğer unsur.
Diğer yandan, alım kararınızdaki belirleyici unsur, piyasadaki en iyi ve en yeni Android telefonu almak olmamalıdır. Asıl hedefiniz, size en uygun Android telefonu seçmek olmalıdır. Üstelik üreticilerin pazar payını artırmak amacıyla yayınladıkları, daha güçlü ve uzun özellik listeleri her zaman gerçeği yansıtmayabiliyor.
Makalemizin devamında, hangi Android telefonu alacağınıza karar vermenizi kolaylaştıracak çeşitli ipuçlarını bulabilirsiniz.
Ne zaman yeni bir Android almalıyım?
Teknoloji kıskançlığından kaçının:
Öncelikle, mevcut Android kullanıcılarının ne zaman yeni bir Android almaları gerektiğini değerlendirelim.
Android telefonları birçok farklı üretici tarafından sunulduğu için, sık sık yeni bir Android telefon görüyoruz. Yeni özelliklere sahip, şık bir telefon gördüğünüzde karşı koymakta zorlanabilirsiniz ve sağlayacağı yeni özelliklere ihtiyacınız olmamasına rağmen satın almak isteyebilirsiniz. Alım kararınızı, eklenen özelliklere ihtiyacınız olup olmadığına göre değerlendirmek, sizi gereksiz harcamalardan kurtarabilir.
Yakında çıkacak telefonları da değerlendirin:
Yeni bir Android alacakların değerlendirmesi gereken bir diğer unsursa, yakında piyasaya çıkması beklenen Android telefonlardır. "En iyi Android" telefona sahip olmak için küçük bir servet harcadıktan kısa bir süre sonra, daha iyi bir Android görmek sizi çok da memnun etmeyebilir.
Android OS ve Güncellemeler
Yazılım sürümü:
Bildiğiniz gibi, Android işletim sistemi belirli aralıklarla güncelleniyor ve her sürümde yeni özellikler ekleniyor, mevcut özelliklerse iyileştiriliyor. Bu yüzden telefon değerlendirmenizdeki en önemli özellik muhtemelen işletim sistemi olacaktır.
Satın aldığınız Android telefonu için güncelleme yayınlanabiliyor ancak güncellemelerin nereye kadar devam edeceğinin, hatta güncelleme yayınlanıp yayınlanmayacağının bile kesin olmadığını unutmamalısınız.
Android OS güncellemeleri:
Android telefonlardaki acı gerçeklerden birisi, yeni bir Android OS sürümü yayınlandığında telefonunuza bu güncellemenin ne zaman geleceğinin tamamen telefon üreticinize bağlı olmasıdır.
En son sürüm Android OS yüklü bir telefon alırken, güncelleme yayınlanıp yayınlanmayacağını düşünmeyebilirsiniz. Bu konuda hiçbir garanti olmamakla birlikte, geçen yıl yayınlanan güncellemeleri değerlendirebilirsiniz. 2010 yılında Android 2.2 Froyo güncellemesi yayınlayarak mevcut telefonlarını güncelleştiren üreticilerin başında HTC geliyor. HTC'nin arkasından Motorola ve Samsung, Froyo güncellemelerini yayınlayan bir diğer üretici oluyor.
Modifiye Android OS
Modifiye işletim sistemi:
Eğer CyanogenMod gibi, herhangi bir modifiye Android OS kullanmak istiyorsanız, satın almadan önce alacağınız telefona destek verilip verilmediğinden emin olmanızda fayda var. Ne yazık ki bir telefon piyasaya çıkıp, birileri onun üzerinde çalışmaya başlamadan önce, o telefon için modifiye işletim sistemi geliştirileceğinden emin olamazsınız.
Herhangi bir modifiye Android OS ile ilgileniyorsanız, geliştirici sitesinden detaylı bilgileri edindikten sonra alım kararını vermenizde fayda var.
Üretici arayüzleri:
Hemen hemen tüm telefon üreticileri, Android telefonlarında kendi geliştirdikleri kullanıcı arayüzünü kullanıyorlar ve bunlara kendi isimlerini veriyorlar. Örneğin HTC şirketi Sense UI, Samsung ise TouchWiz adıyla geliştirdikleri arayüzleri kullanıyorlar.
Üçüncü parti arayüz kullanmanız durumunda, üreticinin arayüzüne özgü birçok aracı kaybedebilirsiniz. Tabi ki bu değişiklik araçlar ve simgelerle kısıtlı kalmayıp, üreticinin geliştirdiği ve genelde daha kullanışlı olan ekran klavyesini de içerebilir. Bu sebeple, üçüncü parti modifiye işletim sistemleri kullanmaya karar verirken, bu gerçeği de göz önüne almakta ve gerekli ön araştırmayı yapmakta fayda var.
Kamera ve Pil ömrü
Kamera:
Eğer telefonuyla çok fotoğraf veya video çekenlerdenseniz, kamera performansı da sizin için önemli bir kriterdir. Ne yazık ki, kağıt üzerindeki kamera özellikleri her zaman gerçek performansı yansıtmaz. Örneğin megapiksel görüntünün büyüklüğünü belirtir, ne kadar net ve canlı görüntü elde edebileceğinizi değil.
Bu sebeple, daha yüksek çözünürlük vaat ettiği için bir kamerayı seçmek yerine, iç ve dış mekanlardaki görüntü kalitesi hakkında bilgi edinmek daha doğru olacaktır.
Kamera hususunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, ön kamera olup olmadığıdır. Eğer görüntülü konuşma yapmayı planlıyorsanız, ön kamera olup olmadığı çok önemli bir diğer kriter olacaktır.
Pil Ömrü:
Akıllı telefonlardaki en büyük şikayetlerden birisi, düşük pil ömrüdür. Pil ömrünü etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Bu sebeple herhangi bir özelliği referans alarak pil ömrüne karar vermek pek mümkün değil.
Bu yüzden pil ömrü konusunda araştırma yapmanız ve kullanıcı eleştirilerini, ürün incelemelerini değerlendirmeniz daha doğru olacaktır.
İşlemci
Android telefonlara; Snapdragon, Hummingbird ve OMAP gibi çeşitli işlemciler güç vermektedir. Peki, kullanılan işlemcinin önemi nedir?
İşlemci, elbette telefonunuzun performansı üzerinde etkilidir ancak performansı etkileyen tek faktör değildir ve alım kararınızı etkilememelidir. Örnek vermek gerekirse; Android işletim sisteminin sık sık güncellendiğini ve her güncellemede önemli performans iyileştirmeleri sunulduğunu biliyorsunuz. Yani güncelleme yayınlanan bir telefon, zaman içimde, daha hızlı bir işlemciye sahip ancak güncellemesiz bir telefondan daha hızlı çalışabilir.
Öte yandan, çok fazla video çekiyor, düzenliyor veya izliyorsanız; ya da telefonunda oyun oynamayı tercih edenlerdenseniz, satın alma kararınızda işlemciye önem vermeyi tercih edebilirsiniz. HD videolar ve 3D oyunlar için, yeni yeni piyasaya çıkmaya başlayan çift çekirdekli işlemciye sahip bir Android tercih edebilirsiniz.
Fakat 3D oyunlar ve yüksek çözünürlüklü videolar sizi o kadar ilgilendirmiyorsa, kullanılan işlemciyi çok da önemsemeniz gerekmeyebilir. Bu durumda işlemciden çok, üreticinin güncelleme koşullarına önem vermeniz daha akılcı bir seçim olabilir.
Ekran ve İşçilik
Ekran:
Üreticiden üreticiye çok farklılık gösteren diğer bir donanım da kullanılan ekranlardır. Super AMOLED, Super LCD ve qHD gibi çeşitli üreticilerin tercih ettiği ekran teknolojileri bulunuyor.
Ekranlar, halen en çok güç tüketen bileşenlerden birisi olmakla birlikte, çözünürlükleri ve belki de dış mekânlardaki performansı, kullanım konforunuzu önemli ölçüde etkileyebiliyor. Bu konuda da, pil ömrü değerlendirmesindeki gibi karşılaştırmalı incelemeleri ve kullanıcı görüşlerini değerlendirebilirsiniz.
Malzeme kalitesi ve işçilik:
Tüm özelliklerin içinde belki de dikkatinizden kaçan tek özellik, telefonun malzeme kalitesi olacaktır. Bu konuda ürünü elinizde incelemekten çok daha faydalı olabilecek şey, internette araştırma yapmaktır.
Böylelikle işçilik kusurları ve malzeme kalitesi hakkında fikir edinebilirsiniz. Örneğin kolayca açılan veya bozulan bir pil kapağına sahip telefondan uzak durmak isteyebilirsiniz. Aynı şekilde, kolayca çizilen veya boyası atan telefonlarla da karşılaşabilirsiniz.
Kullanım konforu ve ek özellikler
Kullanım konforu:
Kullanım konforu da önemli bir alım kriteri olmalıdır. Bu kriter kişiden kişiye farklılık gösterebildiği için, inceleme ve görüşlerin ötesine geçip telefonu bizzat deneyerek karar vermeniz daha doğru olacaktır. Örneğin, Android 2.3 öncesinde, yazdığınız metnin içerisinde imleci istediğiniz yere taşımanız oldukça zordu.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, ekranın aydınlık mekânlardaki performansı da kullanım konforunu etkileyen önemli bir unsurdur.
Ek özellikler:
Alışılmış pazarlama stratejisi olarak, üreticiler sadece kendilerinde olan özgün özelliklerle öne çıkmaya çalışıyorlar. Örneğin, televizyon bağlantısı için HDMI çıkışından, gizli hoparlörlere kadar birçok özgün özellikle karşılaşmak mümkün.
Kısacası farklı ihtiyaçlara yönelik olarak sunulan ve genellikle telefona özgü olan özellikleri de göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.
Sonuç
Android telefonlar hızla gelişiyor ve özellik listeleri de günden güne uzuyor. Bunun yanında bazı üreticiler ekledikleri ek özelliklerle, en iyi Android telefon iddiasıyla pazara yeni modellerini sunmak için birbirleriyle yarışıyor.
Tüm bu gelişmelerin ortasındaki tüketiciler olarak, belki de en önemli özelliğin, kullanışlılık, malzeme ve işçilik kalitesi veya telefonun elimizde uyandırdığı his olduğunu unutabiliyoruz. Bunun yanında, kullanım ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir telefon almak, hiç kullanmayacağınız ekstra özelliklere sahip olan bir telefon almaktan daha akıllıca olacaktır.
Bu sebeple, piyasadaki ve yakın zamanda çıkacak olan Android telefonların özelliklerini incelemenizi ve ihtiyacınız olan özellikleri listelemenizi öneriyoruz. Belirlediğiniz özelliklere göre herhangi bir telefonda karar verdikten sonraysa, bahsettiğimiz çeşitli kriterlere ve kullanım konforuna göre son kararı vermenizi tavsiye ediyoruz.