Yazılımların yasadışı olarak dağıtılması ve korsan yazılım kullanımı, içerik üreticilerini üzmeye devam ediyor. Korsan konusunda gerileme olmadığı gibi, raporlar Google'daki korsan site sonuçlarının 2014'te rekor kırdığını söylüyor. Her yerde parmağı olan korsanın Android'i de ele geçirmiş olması şaşırtıcı değil.
Geçtiğimiz ay mobil oyun geliştiricisi UsTwo'nun yayınladığı bir istatistik, yanıltıcı da olsa dikkat çekiyor. Firma, bir tweet'inde Android'deki Monument Valley yüklemelerinin sadece yüzde 5'inin ücretinin ödendiğini, bu oranın iOS'ta yüzde 40 olduğunu söylemişti.
Buradan, en azından bu oyun için Android'deki korsan oranının yüzde 95 olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Ancak UsTwo daha sonra istatistiğin tam anlamıyla isabetli olmadığını, tek bir satın almanın oyunu aynı hesaba bağlı birden fazla cihazda oynamaya izin verebileceğini itiraf etti. Dahası veriler, firmanın geçmişte düzenlediği "ücretsiz indirme" kampanyalarına göre düzenlenmemişti.
Yine de Android'in önceki senelerde korsanla ilgili önemli sorunlar yaşadığı bir gerçek. Android Authority, 2012'de indirilen uygulamaların sadece yüzde 10'unun gerçekten satın alındığını söylüyor. Buradan 2012'deki korsan uygulama oranının yüzde 90 olduğu sonucu çıkıyor.
Android'deki korsancılık neden bu kadar yaygın?
Android'deki korsan sorunu için iyi bir örnek, 0,99 dolarla Android ve iOS için yayınlanan Dead Trigger idi. Çok yüksek bir korsan oranıyla karşılaşan oyun, Android'de ücretsiz hale gelmek durumda kalmıştı. Oyunun geliştiricileri korsancılık oranını söylemediği için, korsanın ne boyutlara ulaştığını tam olarak bilemiyoruz.
2013'te yayınlanan bir SlashGear raporu, Android oyunlarındaki korsancılık oranının yüzde 95, iOS oyunlarındaki oranın ise yüzde 5 olduğunu söylemişti. Ancak bu veriler de tek bir oyundan geldiği için tüm sektörü temsil ettiği söylenemez. Yine veriler, ortaya çıkan tablo hakkında bizleri bir fikir sahibi yapmaya yeterli.
Android'deki korsancılık neden bu kadar yaygın?
Bunun en önemli sebebinin Android'de korsan uygulama kullanmanın çok kolay olması olduğu düşünülüyor. iOS, kısıtlı ve kapalı bir platform olduğu için korsan uygulamaları kullanmak, Android'e göre çok daha uğraşlı ve zor. Bunun dışında istatistikler, Android kullanıcılarının teknolojik konulara daha meraklı olduğunu ve cihazını kurcalama ihtimalinin daha fazla olduğunu gösteriyor. iOS kullanıcıları ise aksine, cihazlarını genellikle olduğu gibi bırakıyor ve farklı şeyler denemiyorlar.
Bir başka deyişle Android kullanıcıları, her şeyi bedavaya getirmek istiyorlar ve bunu nasıl yapacakları konusunda yeterli bilgiye sahipler.
Korsanın tehlikeleri
Korsanın tehlikeleri
Korsanın bu seviyede izlemesi halinde Android'in birkaç sene sonra içi boş bir kabuk haline döndüğüne şahit olabilirsiniz. Korsan indirmeler, sadece geliştiricinin para kazanmasına engel olmakla kalmıyor, Google Play'deki istatistiklere ve puanlamalara dahil edilmediğinden, uygulamanın görünürlüğü darbe yiyor.
Oyunlarda "freemium" modeline geçişte korsancılığın büyük etkisi var. Geliştiriciler, indirme ve yüklemeyi bedava sunarak yükleme istatistiklerinin Play Store tarafından işlenmesini sağlıyorlar. Bunun ardından oyun içi sunulan satın almalarla gelir elde etme şanslarını koruyorlar.
Korsan uygulamaların kullanıcılar için de tehlikeleri var. F-Secure'un 2012'de yaptığı bir araştırma, Android'de rastlanan zararlıların yüzde 99'unun Play Store dışındaki yüklemelerden geldiğini gösteriyor. Google'ın uygulamaların mağazaya girişini Apple kadar kısıtlamadığı doğru, ancak Play Store'u kullanmak zararlılardan uzak kalmak için izlenebilecek geçerli bir yöntem.