Android uygulamalarının yüklü miktarda veri gönderdiklerini duymak birçok kullanıyı şaşırtmayacaktır. Ancak gönderilen verilerin ne kadarının gerekli olduğu ya da daha önemlisi kullanıcıların bilgisi dahilinde olup olmadığı önemli bir konu.
MIT araştırmacıları 500 popüler Android uygulamasının gizlice gönderdiği veriyi incelediklerinde, gönderilen verilerin uygulamaların işlevselliği ile pek de alakası olmadığını bulguladılar. Örneğin bir barkod okutulduğunda Walmart uygulaması eBay ile haberleşir ve aynı zamanda eBay ile ilişkili gibi görünen bir sunucuya bilgi gönderir. Bu bağlantının devre dışı bırakılması uygulamanın davranışı üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı belirtiliyor.
MIT bunu ispatlamak için 47 uygulamayı modifiye ederek test ederken bu uygulamalardan 30 kadarının orjinalinden farksız olduğu görüldü. Geri kalan uygulamalar ise reklam alanlarında küçük kayıplar gibi farklılıklar gösteriyor.
Bu verilere şüpheyle yaklaşmak ya da Android'e özgü göstermek yanlış olur. Bu bağlantıların önemli kısmını performans ve çökme raporları oluştururken aynı durumla iOS ve diğer platformlar üzerinde de karşılaşılıyor.
Bazıları uygulamanın daha etkili biçimde çalışmasını sağlarken, çevrimdışı olsanız dahi uygulamanın çalışmaya devam etmesine neden oluyor. Tabi burada endişe oluşturan asıl konu bu bağlantıların tam olarak ne tür verileri aktardıklarının bilinememesi. Bunlar zararsız gibi görünse de gününde birinde uygulama geliştiricilerinin ihmaliyle önemli sorunlara yol açması ihtimal dahilinde.