Android hayranı olan birisiyle üç dakika konuşursanız, Google'ın işletim sisteminin asıl güzelliğinin kişiselleştirilebilme potansiyelinde yattığını görürsünüz.
Neredeyse tüm problemler ve durumlar için uygulama var. Android'in ana ekranına gelince, burası için de birçok Android launcher seçeneğiniz var.
Android bir telefonda launcher, home ekranından, uygulama sayfasından ve bunları çalıştırmaktan sorumlu. Telefonlar genelde ya Google'ın el değmemiş launcher'ı ile, çoğunlukla ise Samsung gibi bir firmanın geliştirdiği bir launcher ile geliyor.
Telefonunuzun kendi launcher'ını beğenmiyorsanız, yeni bir tanesini Google Play'den yüklemek sandığınızdan daha kolay.
1. Google Now Launcher
Google'ın kendi stok Android launcher'ı artık indirilebiliyor. Standart Android olması onun sıkıcı olduğu anlamına gelmiyor. Avantajları arasında, Google Now'a kolay erişim sağlamak, tuş kullanmadan sesli kontrol, ve şeffaf pencereler var.
Tüm Nexus ve Google Play Edition cihazlarla uyumlu olan launcher'ı, biraz uğraşarak tüm 4.x cihazlara da yüklemek mümkün.
Nova ve Apex launcher
2. Nova Launcher
Nova ve Apex (aşağıdaki), çok iyi iki Android launcher'ı. İkisi de, kişiselleştirmek için yeterince özelliğe sahip, ve bu özellikleri ayrıntıda boğulmadan sunuyorlar.
Bu ikisinin arasında bizce Nova biraz daha iyi. Ücretsiz sürümünde biraz daha çok özellik var, ayrıca performansı da ufak farkla daha iyi.
3. Apex
Apex Launcher da, tıpkı Nova gibi akıcı performansa sahip ve kullanımı kolay. Kişiselleştirme seçenekleri de gayet yeterli. Bir çok standart Android launcher'ına tercih edilebilir.
Apex'in dikkat çeken özellikleri arasında, tablet modu (artık Nexus 7'de ana sayfanın döndürülmesine izin veriyor) var. Pro sürümde ise çok iyi Apex Notifier var. Bu, bildirimleri home ekranındaki bir Widget'a koyuyor.
Launcher Pro ve Buzz Launcher
4. Launcher Pro
Launcher Pro, Android 4.0 Ice Cream Sandwich'in henüz tadını alamamış, Gingerbread'de takılıp kalmış ceplerin kullanıcıları için geliştirilmiş.
Daha gelişmiş arkadaşlarının bazı özelliklerinden yoksun olsa da, Launcher Pro stok launcer'a yapılabilecek çok iyi bir yükseltme. Daha hızlı kaydırmaya, ve daha fazla kişiselleştirme ayarlarına sahip.
5. Buzz Launcher
Buzz Launcher, standart kişiselleştirme ayarlarına sahip. Ama diğerlerine göre büyük bir avantajı var. Kullanıcıların tasarladığı binlerce tema ve widget'i indirebiliyor ve kurcalayabiliyorsunuz. Diğer launcher'lar efektiflik konusunda uzmansalar, Buzz'ın estetik konusunda aynı başarıda olduğunu söyleyebiliriz.
Action Launcher Pro ve ADW Launcher
6. Action Launcher Pro
Action Launcher'in bazı havalı ve eşsiz özellikleri var. Çabuk-erişim kısayolları (kişiselleştirilebilen), klasörlerden uygulamaları başlatmak için özel hareketle kontroller, ve tek dokunuşla uygulamalardan widget oluşturma özelliği bunlar arasında sayılabilir.
Ne yazık ki en iyi özelliklerini kullanabilmek için premium sürümüne biraz para vermeniz gerekiyor.
7. ADW Launcher
ADW için mod tutkunlarının launcher'ı diyebiliriz. Gmail'in kırmızısından, bir uygulamayı açmak için gereken harekete kadar, tweak etmek istediğiniz her şey tweak edilebiliyor.
Ne yazık ki tüm bunların bir bedeli var. ADW, diğerlerine göre daha karmaşık ve daha hantal. Daha da endişe verici olan, 4.1 sürümünden beri yeni bir sürümün geliştirilmemiş olması.
Facebook Home, Next Launcher ve Zeam
8. Facebook Home
Facebook Home, Android için bir Facebook çılgınlığı. Tek amacı ise 639 en yakın arkadaşınızla hayatınızın her anını paylaşmanızı sağlamak.
O kadar ki, home ekranı ve kilit ekranını bir yığın Facebook durum ayarına dönüştürüyor. İyi tarafı ise, uygulamanın tasarımı ve grafikleri. Arayüzü de çok kaliteli, yalnız biraz fazla donanım gücü gerektiriyor.
9. Next Launcher
Bazıları Next Launcher'ın ağızları açık bırakan çok farklı bir 3D launcher olduğunu düşünebilir. Ama gerçekte aşırı derecede kullanışsız ve pil canavarı. Yine de arkadaşlarınıza hava atma amacındaysanız, işinizi görebilir.
Buna rağmen, fiyatı düşünülünce iyi bir seçim gibi görünmüyor.
10. Zeam
Listemizin sonundaki Zeam'ın tek amacı hız. Diğer launcher'larda olan kişiselleştirme ayarlarının ve menülerin çoğundan kurtulmuş ve optimize edilmiş.
Bunun iyi tarafı tabii ki çok akıcı performans. Hem de en eski ceplerde bile. Eğer Gingerbread'ı (Android 2.x) çalıştıran bir cebi hızlandırmak istiyorsanız, Zeam tam aradığınız launcher.