Her yeni yıl aynı zamanda yeni bir Android sürümünü beraberinde getiriyor ve bu durum, 2016 için de geçerli. Teknoloji devi Google'ın aslında 2017'de kullanıma sunmayı planladığı yeni işletim sistemi Android N, yine de içinde bulunduğumuz yıl bitmeden birçok telefon ve tablet modelinde görülmeye başlanabilir.
Google sözcülerinin de Android yazılımının yeni bir sürümünden bahsetmeye başladıklarını düşünürsek, Android 7.0'ın eli kulağında olduğunu söyleyebiliriz.
Android 7.0'a dair henüz net olmayan şey elbette dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sisteminde gerçekten neleri değiştireceği. Öyle ki söz konusu sürüm, Android yazılımının basitçe 7.0 sürümü bile olmayabilir. Zira Google, 4. sürümde bu rakamla oldukça oynamıştı: Android 4.0 Ice Cream Sandwich, 4.1/2/3 Jelly Bean ve 4.4 KitKat. Numaraların sadeleştirilmesi 5.0 Lollipop ve 6.0 Marshmallow'la gerçekleştirilse de, Google'ın arada bir bu tarz sürprizler yaptığını unutmamak gerek.
Şimdiye kadar Android 7.0 hakkında çok fazla söylenti ortaya atılmadığı için bu sürüm hakkında fazla bir şey bilmiyoruz. Ama hayal kurmakta özgürüz. Ve bu anlamda Google'ın bize kulak verip Android'in bu yeni sürümüne eklemesini dilediğimiz bazı fikirlerimiz var.
Android 7'nin çıkış tarihi
Android N'in ne zaman kullanıma sunulacağıyla ilgili resmi bir açıklama yok, dolayısıyla ancak Google'ın önceki yazılım aktivitelerine bakarak bir tahminde bulunabiliriz. Teknoloji devi Android Marshmallow'u geçtiğimiz yıl Mayıs ayındaki Google IO 2015 etkinliğinde duyurmuştu. Bu da Android 7.0'ın bu yıl yine bir Google IO etkinliğinde gün yüzüne çıkacağını tahmin etmemize yardımcı oluyor.
Fakat burada unutulmaması gereken bir nokta şu: Büyük bir ihtimalle yeni Android sürümünün duyurusu ve kullanıma sunulması arasında birkaç aylık bir zaman aralığı olacak. Bu da onun cihazlara Ekim'den önce ulaşmasının büyük bir ihtimalle mümkün olmadığı anlamına geliyor. Hatta o tarihten sonra bile Android 7.0'ı uzun bir süre ilk kullananlar yalnızca Nexus telefon ve tablet sahipleri olacak.
Diğer çoğu model için cihaz üreticilerinin ya da operatörlerin söz konusu güncelleme için kendi sürümlerini oluşturmaları gerekecek. Bu da birkaç ayı bulabilen bir süreç demek.
Android 7 güncellemesini hangi telefonlar alacak?
Son zamanlarda çıkan bir amiral gemisi modeline sahipseniz, bu anlamda şanslısınız. Üretici firmaların çoğu söz konusu yazılımı iki yıldan daha yaşlı olmayan telefon ve tabletlere de getirmeye çalışacaktır fakat bu da biraz zaman alabilir.
Her bir cihaz üreticisi bu güncellemelerde kendilerine göre bazı düzenlemeler yapmak için zamana ihtiyaç duyabilir. Örneğin Android Marshmallow'a baktığımızda, bazı telefonların halen bu güncellemeyi almadığını görüyoruz. En yeni Android yazılımını hemen istiyorsanız, Nexus cihazlarına yönelmenizi tavsiye edebiliriz.
Android 7 haber ve dedikoduları
Android N'e dair sahip olduğumuz sınırlı bilgiler arasında onaylanan tek özellik tabletlere gelen bölünmüş ekranlı çoklu görev desteği.
Pixel C'deki bir Reddit AMA'sı esnasında Android ve Chrome UX'in yöneticisi Glen Murphy bölünmüş ekranlı çoklu görev desteğinin yolda olduğunu şöyle doğrulamıştı: "Böyle bir destek açısından Android'e bir dizi zenginleştirme getirmek için sıkı çalışıyoruz."
Bunun dışında henüz Android 7 güncellemesi ile ilgili başka bir ayrıntıya sahip değiliz ama detaylar gelmeye başladıkça hepsini paylaşmaya devam edeceğiz.
Beklentilerimizi sıraladığımız yedi maddeyi, yazının sonraki sayfalarında bulacaksınız...
Android 7: Görmek istediklerimiz
Yeni Android yazılımının getirecekleriyle bizim beklentilerimizin ne kadar örtüşeceğinden emin değiliz, ama burada bir tahmin yapmak yerine hayalimizdeki Android 7 hakkında bir beyin fırtınası yapmaya çalışıyoruz.
1. Bloatware'e son
Google geçtiğimiz haftalarda Android'in "kurallarında" bazı değişikliklere gittiğini duyurmuştu. Buna göre telefon üreticileri artık G ile başlayan malum uygulamaların hepsini standart olarak içermek zorunda kalmayacaktı. Dolayısıyla Google Play Games, Google Play Books, Google+ ve Google Newsstand'i artık kullandığınız her cihazda görmenize gerek yok.
Android N'de aslında yine Google'ın kullanıcılara dayatmaktan vazgeçebileceği diğer bazı daha az işlevsel uygulamalardan vazgeçmesi için doğru bir zaman olabilir. Yani sonuçta Google Play Music'i aramızda heyecanla bekleyen kaç kişi var?
2. Daha hızlı güncellemeler
Bu Google'ın biraz zorlanacağı bir talep, fakat Android 6.0 Marshmallow'un telefonlara ulaşmaya çalışırken verdiği mücadeleye baktığımızda bunun önemini fark ediyoruz. Google artık en yeni sürümü Android cihazlara ulaştırma sürecini kolaylaştırmanın, ya da hızlandırmanın bir yolunu bulmalı.
Peki bu nasıl olacak? Bu soruya verecek dahiyane bir cevabımız yok fakat telefon üreticilerinin en yeni sürümü alıp cihazlarına yerleştirmesini en azından biraz daha basitleştirecek bir yol olmalı.
3. Gerçek bir çoklu görev desteği deneyimi
Söz konusu özelliğin geleceğini Google da doğruladı, fakat yine de firma bu özelliğin bir sonraki sürümde kullanıma sunulacağına dair bir garanti vermedi.
Elbette bu özelliğin olabildiğince erken gelmesini istiyoruz ama asıl önemli olan bu desteğin Google Pixel C ve yeni tablet modelleri üzerindeki üretkenlik görevlerini yeterince kolaylaştırması.
Batarya ve iyi bir isim...
4. Batarya geliştirmeleri
Android 6.0 Marshmallow'da Doze aracılığıyla cihazların batarya ömrünü arttırmak adına önemli bir çaba harcandığına tanık olsak da tam bir sonuç alındığını söylemek zor. Bu çabanın Android'in sıradaki sürümünde devam ettiğini görmeyi isteriz.
Google'ın batarya ömrü üzerinde çalışmalar yapması ve bunu bir standarda ulaştırması çok önemli. Zira artık kimse cihazlarının bir günlük kullanımın ardından şarjın bitip bitmeyeceği konusunda endişelenmek istemiyor. Bu noktada yazılımın çalışma biçimi üzerinde yapılan geliştirmeler batarya ömrünün artmasına yardımcı olabilir ve buna Android N'de tanık olmayı diliyoruz.
5. Android Pay geliştirmeleri
Android Pay bir süredir kullanımda ama sunduğu deneyim çok daha iyi olabilir. Uygulama dünya çapında henüz yeterince yaygınlaşmadı, dolayısıyla Android N onun yeni pazarlara girmesi için bir vesile olabilir. Zira telefonunuzu dünyanın her yerinde bir ödeme aracı olarak kullanabilmek harika bir deneyim.
Ayrıca Apple'ın Wallet'ında karşımıza çıkan loyalty card ekleme özelliğini de sisteme dahil etmek harika bir adım olabilir, böylece artık yanımızda başka bir kart taşımamıza gerek kalmaz.
6. Batarya yüzdesi
Çok şaşırtıcı olsa da, stok Android sürümlerini kullanırken ekrandaki bildirim çubuğunda batarya yüzdesini görmek halen mümkün değil. Siz bu oranı kendi telefonunuzda büyük bir olasılıkla görüyorsunuz, fakat bunun nedeni üreticinizin yazılımda yaptığı düzenlemeler.
Artık neredeyse bütün üreticiler bu yüzdeyi bataryanın yanına yerleştiriyor, dolayısıyla artık Android'in de bunu yazılıma dahil etmesinin zamanı geldi. Google için bu çok da zor bir hamle olmasa gerek.
7. Fiyakalı bir isim
Lollipop ve Marshmallow'la yakalanan "tatlılık" çizgisini devam ettirmek iyi bir fikir olabilir. Zira Android N için, güncelleme kutusuyla karşılaştığımızda bizi heyecanlandıran ve canımızı çektiren bir ad hiç de fena olmaz. Sıkıcı bir "Android 7" ibaresi yerine örneğin bir Andoid Nutella yazısını görmek çok daha etkili olur.