Akıllı telefonlar piyasaya çıktı çıkalı donanımdan çok konuşulan şeyler mobil işletim sistemleri oldu. Tüketicinin artık mobil işletim sistemini oldukça göz önünde bulundurması, firmaları da bu kulvarda bir yarışa sürükledi. İşte karşınızdan iyisiyle kötüsüyle iOS 4 ve Android 2.2.
Apple'ın iOS 4'le bu piyasada uzun zamandır olduğunu ve oldukça tecrübeli olduğunu hatırlatalım. iOS'ta bu tecrübeyi en çok kullanılabilirlikte görüyoruz. Telefona yabancı biri bile bir iki kurcalamada hemen fotoğraf çekebiliyor ya da oyunları oynayabiliyor.
Apple'ın gün geçtikçe geliştirdiği işletim sistemi iOS'un 4. sürümünde önemli yenilikler mevcut. Tam olarak gelmese de, yavaşça iOS'ta kendine yer eden "multi-task" özelliği, artık uygulamaları istediğiniz gibi dosyalama özelliği ve iBook, işletim sistemini birkaç adım daha ileri götüren özellikleri.
Yeni özellikler, Flash ve Android 2.2!
Multi-task özelliği kısıtlı ve yalnızca ayarlanmış üçüncü parti uygulamalar için geçerli olsa da, Apple severler için şimdilik yetebilen bir özellik. iOS 4'le gelen dosyalama özelliği sayesinde ise uygulamalarınızı kategorilere ayırabiliyor ve bir uygulamayı aramak için sayfalarca dolaşmıyorsunuz. iBook özelliği ise ayrıca satın alınacak bir e-kitap okuyucu ihtiyacını giderir nitelikte.
iOS 4'te Flash olmaması bazı kişiler için halen bir sorunken, pil ömrünü düşünen bazı kişiler için oldukça iyi bir durum. Ayrıca internetin yavaş yavaş HTML 5'e doğru kayacağı yönündeki düşünceler de Flash'ın ve türevlerinin ömrünün uzun olmayacağını söylüyor. Ancak Android 2.2 Froyo, halen mobil cihazlarda Flash destekleyen bir mobil işletim sistemi.
Android 2.2, Flash desteğinde kaybettiği pil ömrünü, taban kodunda yaptığı bazı değişikliklerle işletim sistemine hız getirerek kazanmaya çalışıyor. Android 2.2 Froyo eski sürümüne göre 5 kat daha hızlı uygulama çalıştırırken, internetteki dolaşma hızını 3 kat arttırıyor. Bu da işlemciye uygulanan gücün zamanını düşürüyor ve pil ömründen tasarrufu sağlıyor. Hatırlarsanız Android telefonlar ilk çıktığı zaman pil ömrü konusunda oldukça sıkıntı çekmişti.
Android 2.2 hızlı geliyor!
Android 2.2'nin bir başka avantajı ise birçok telefon üreticisiyle ve dağıtımcısıyla çalışıyor olması. Daha çok çeşitli akıllı telefonun içine giren Android 2.2, HTC gibi anlaşma yaptığı telefon üreticilerinin de başarısıyla beraber hızla ilerliyor.
Froyo'ya yeni gelen özelliklerden biri olan, telefonu bir Wi-Fi noktası haline getirip dosya paylaşımına açabilmek ise henüz akıllı telefonlarda pek popüler bir özellik değil. Ancak iOS 2.2 kullanan iPad kullanıcıları arasında oldukça popüler olan bu özellik şimdi yine iPad kullanıcılarının işine yarayacak gibi görünüyor.
iOS 4 mü yoksa Android 2.2 mi, dediğimizde karar vermesi gerçekten oldukça güç. İkisinin de çok iyi performans sergilediğini ve kendilerine göre oldukça artıları olduğunu düşünürsek, burada bir yarış varsa, onu kazanan yine tüketici olacak gibi görünüyor.