Android 16’nın ismi “Baklava” oluyor

Google’ın Android 16’nın kod ismi için seçtiği tatlı “Baklava” oldu. Böylece baklava, teknoloji literarüne de girerek bir kez daha Dünya gündemine oturmuş oldu.

Android 16’nın ismi “Baklava” oluyor

Google, Android işletim sistemi sürümlerini isimlendirirken uzun zamandır eğlenceli bir yol takip ediyor. 2009 yılında Android 1.5 ile başlayan trend, sonraki tüm Android sürümlerine bir tatlının isminin verilmesi ile devam etti.

Hepsi bu kadarla da sınırlı değil; her sürümün kod adı İngiliz alfabesini takip ediyor. Örneğin, Android 1.5 Cupcake, 1.6 Donut, 2.0 Eclair, 2.2 Froyo ve son olarak Android 15 Vanilla Ice Cream'e kadar devam etti. İsimlendirme modeli göz önüne alındığında, Android 16'nın kod adının W harfiyle başlaması bekleniyordu. Ama Android 16’da durum değişecek gibi görünüyor.

Mishaal Rahman'ın Android Authority için hazırladığı bir raporda vurguladığı üzere, Android 16 da tatlı temalı isimlendirme trendine devam edecek. Ama bu kez alfabetik sıra trendi bozulabilir ve herkesin beklediği gibi W harfiyle başlayan bir tatlı görmeyebiliriz. Daha da ilginç olanı, Google’ın Android 16 kod ismi için Baklava ismini seçtiğinin iddia edilmesi.

Rapora göre, minimum SDK sürümü ve platform SDK kod adı kontrolleri de dahil olmak üzere, Android 15'in AOSP'sinin daha önce “VanillaIceCream” ismine atıfta bulunduğu kodun çeşitli bölümlerinde, bu kez “Baklava” referansları bulundu.

Yeni bir işletim sisteminin geliştirme aşamasında Google'ın, SDK'nın son haline getirildiği noktaya kadar “Ayarlar / Telefon / Hakkında” bölümünde Android Sürümü olarak tatlı kod adını kullandığı biliniyor. Bu nedenle, işletim sistemini Platform Kararlılığına getiren Android 15 Beta 3'te sürümün adı Android VanillaIceCream'den Android 15'e değiştirildi. Benzer şekilde, Android 16 kodunun ilk yapıları, Android 16'ya karşılık gelen SDK sürümü olacak olan 36 platform SDK sürümü yerine Baklava kod adını gösteriyor.

Peki ama, neden Baklava?

Bu sürprizin nedeninin, Google'ın Android geliştirme sürecindeki bir değişiklik olabileceği düşünülüyor.

Rahman'a göre, trunk stable projesinin tanıtılmasıyla birlikte teknoloji devi, sürüm yapılarının adlandırılma şeklini değiştirdi. Bu değişiklik muhtemelen Android geliştirme için yeni bir döneme işaret ediyor ve teknoloji devinin sonraki sürümlerde önceden var olan diğer kalıplardan saptığını görebiliriz. Bu arada Baklava ismini Dünyaya hükmeden bir işletim sisteminde görmenin mutluluğunun da paha biçilmez olduğu bir gerçek…