AMD Ryzen 9000X3D, tam hız aşırtma desteğiyle gelebilir

AMD Ryzen 9000X3D tam hız aşırtma yeteneklerine sahip olarak Intel'in Arrow Lake CPU'ları için hayatı daha da zorlaştırabilir.

AMD Ryzen 9000X3D, tam hız aşırtma desteğiyle gelebilir

AMD, görünüşe göre önümüzdeki dönemde piyasaya süreceği yeni nesil Ryzen 9000X3D işlemcileri ile oyunculara daha da hızlanma şansı verecek. Wccftech'in haberine göre AMD, Ryzen 9000X3D işlemcilerinde tam hız aşırtma (overclock) desteği sunacak.

Biraz geçmişe dönersek, 3D V-Cache'in işlemcilere eklenmesi, AMD'nin hız aşırtma cephesinde geri adım atması anlamına geliyordu. Zira bu önbellek, çipleri CPU'ları bu şekilde yükseltmek için gereken voltaj değişikliklerine karşı daha hassas hale getiriyordu.

Hatırlarsanız, birinci nesil Ryzen 5000X3D işlemciler çipte hız aşırtma veya ince ayar yapma olanağı sunmuyordu. Ancak Ryzen 7000X3D ile AMD, Precision Boost Overdrive veya PBO (temelde az miktarda otomatik olarak uygulanan hız aşırtma) desteği şeklinde bazı sınırlı ayarlar sundu.

Ancak, Ryzen 9000X3D işlemcilerde tam manuel hız aşırtma, AMD tarafından belirli güvenlik sınırlamaları getirileceği uyarısıyla birlikte gelecek gibi görünüyor. Dolayısıyla, en azından yeni nesil 3D V-Cache ile AMD, Wccftech'in "[3D V-Cache]'i korumak için hala birkaç denetim yapılabilir" uyarısına rağmen, görünüşe göre tam hız aşırtmaya izin vermek istiyor.

AMD'nin PBO'dan yararlanmak için birinci nesilden ikinci nesile 3D V-Cache'i geliştirmesi mantıklı, bu nedenle Kırmızı Takım, bu üçüncü nesil ile bir adım daha ileri gidiyor olabilir. X3D işlemciler geçmişte gördüğümüz gibi PC oyunları için oldukça iyiler, bu nedenle oyuncular şüphesiz yeterince iyi bir CPU soğutucusu sağlandığında performansın daha da artacak olmasından heyecan duyacaklardır.

Bu aynı zamanda Intel'e büyük bir darbe daha vuruyor. Şimdiye kadar yeni nesil CPU savaşlarında Ryzen 9000 işlemciler çok yakında piyasaya çıkacakken, Arrow Lake söylentilere göre hala oldukça uzakta. Bunun da ötesinde, dedikodular Ryzen 9000X3D'nin çok hızlı bir şekilde piyasaya sürülebileceğini gösteriyor.