Geçtiğimi hafta sonu boyunca, AMD Ryzen 7000 serisi CPU’lara sahip birçok bilgisayar sahibi Reddit gibi siteler üzerinde ciddi bir sorundan bahsetmeye başladı. Bu şikayetlerde, çiplerin aşırı ısındığı ve hatta anakartların içinde yandığı söyleniyordu. Sorunlar çoğunlukla Ryzen 7000X3D’de ortaya çıkıyor gibi görünse de, diğer Ryzen 7000 serisi CPU’lara sahip bilgisayar sahiplerinin de şikayetleri vardı.
Tom’s Hardware, bu CPU'ların yanmasına neyin neden olabileceği hakkında daha fazla bilgi içeren, birden çok adsız kaynağı kullanan bir makale yayınladı ve sorunun normalden yüksek SoC voltajlarında olduğunu söylüyor: “Bu, EXPO bellek hız aşırtma profillerinde kullanılan önceden programlanmış voltajlardan veya bir kullanıcı SoC voltajlarını manuel olarak ayarladığında (biraz daha fazla bellek hız aşırtma payı sağlamak için yaygın bir uygulama) ortaya çıkabilir.”
Ayrıca makalede, bu daha yüksek SoC voltaj seviyelerinin Ryzen 7000 çiplerindeki “termal sensörleri ve termal koruma mekanizmalarını yok edebileceği” de iddia edildi. Bu özelliklerin CPU’ların aşırı ısınmasını önlemesi gerekiyor, ancak daha yüksek voltaj nedeniyle çalışmaları önlenirse, kontrol edilemeyen bir yanmaya neden olabiliyor.
Makale, AMD'nin bu sorunlar için çipin ürün yazılımı için bir voltaj sınırı içerecek bir düzeltme üzerinde çalıştığını iddia ediyor, ancak anakart üreticilerinin yine de voltaj değişikliklerine izin verebileceğini ekliyor. ASUS ve MSI gibi bazı anakart üreticileri, bu sorunları azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmış BIOS güncellemeleri yayınladılar. YouTube teknoloji kanalı Der8auer, bu sorunla ilgili ASUS’tan aldığı açıklamada “Cuma günü yayınlanan EFI güncellemeleri, anakartları ve CPU'ları korumaya yardımcı olmak için uyguladığımız bazı özel termal izleme mekanizmalarını içeriyor” denildiğini bildirdi. Ayrıca, önceki yapılarda manuel Vcore kontrolü mevcut olduğu için eski BIOS’ları kaldırdıklarını da belirtiyor.
AMD Ryzen 7000 serisi çiplere sahip PC sahiplerinin alabilecekleri önlemler arasında, bir EXPO profili kullananların, SoC voltajını BIOS’da veya HWiNFO gibi bir yardımcı programla kontrol etmeleri ve 1,4V veya üzerindeyse, profili devre dışı bırakarak belleği standart fabrika ayarlarında çalıştırmaları bulunuyor.
Bu haberlerin ardından AMD, Anandtech aracılığıyla, sorunu resmi olarak kabul eden bir açıklama yayınladı, ancak aynı zamanda parçaların mı sorunlu olduğunu yoksa ürün özellikleri dahilinde desteklenmeyen aşırı voltajdan mı kaynaklandığını aktif olarak araştırdıklarını bildirdi. Sorunun farkında olduklarını, incelemelerin sürdüğünü ve bu sorun ile CPU’ları hasar gören herkesin AMD müşteri hizmetleri ile iletişime geçmelerini rica ettiklerini belirttiler.