AMD ilk üç çekirdekli işlemcisini çıkarttığında kullanıcıları oldukça şaşırtmıştı. Aslında dört çekirdekli olan bu işlemcilerin dördüncü çekirdekleri sadece kapalıydı. İşte bu rehberde sizlere dördüncü çekirdeği de açarak işlemcinizin performansını sonuna kadar kullanmanın yolunu anlatıyoruz. Elbette bu riskli bir iş ve işlemcinizi bozabileceğinizi aklınızdan çıkartmamalısınız. Biz denenmiş yolu paylaşıyoruz ancak sizin karşılaşabileceğiniz bir sorun için sorumluluk alamayız.
İlk üç çekirdekli işlemcilerin aksine Phenom II işlemciler oldukça hızlı ve ekonomik. Saat hızı kendisinden öncekilerden çok daha yüksek bir seri ve hız aşırtmaya (Overclock) da izin veriyor. Elbette Intel'in Core i7 serisiyle rekabet edecek düzeyde değil; ancak verdiğiniz paraya büyük bir karşılık alabiliyorsunuz. Hele ki dördüncü çekirdeği açar ve hız aşırtma yaparsanız...
Hangi modellerde oluyor?
Bu dördüncü çekirdeği açmak ne yazık ki bütün üç çekirdekli Phenom II işlemcilerde mümkün değil. Ancak belli serideki işlemcilerde kapatılan dördüncü çekirdeği açmak mümkün.
AMD'nin bu dördüncü çekirdeği kapatmasının sebebi sadece işlemci özelliklerini kısarak aynı işlemciyi daha ucuza satmak istemesi değil. Bu kararın alınmasındaki sebep dördüncü çekirdekte oluşan bir üretim sorunu. Ancak bu sorun da her zaman yok. Eğer sorunsuz ve doğru seriden bir Phenom II alacak kadar şanslıysanız birlikte bu şansınızı katlayacağız.
İşlemcinin üzerindeki seri numarası resimdeki gibi 0904 ile başlıyorsa aradığımız işlemciye sahipsiniz demektir.
Doğru güney köprüsü hangisi?
Bu işlem için 790FX çipsetli biranakarta ihtiyaç duyacaksınız. AMD SB750 güney köprüsüne sahip bu anakartın BIOS'u bize gereken Advanced Clock Calibration kısmına erişim sağlayarak işlemi mümkün hale getirecek.
Bu işlemde örnek olarak Phenom II X3 720 ile Gigabyte MA790FXT-UD5P anakart seçtik. Biostar ve ASRock 790FX çipsetli anakartlar da aynı işi görecektir. Ancak ne yazık ki Gigabyte en son F3L BIOS güncellemesiyle bu seçeneği kapatıyor. Bu yüzden F3B BIOS'u geri yüklememeiz gerekti. Bu ilk kez Phenom II X3 desteği sunan BIOS sürümü. Bu sayede dördüncü çekirdeğe erişebilrdik.
BIOS ayarı
Eğer BIOS'unuzu değiştirmeniz gerekirse boot edilebilir bir USB hazırlamanıza veya Floppy disk ile uğraşmanıza gerek yok. BIOS ve BAT dosyalarını bir USB'ye atıp BIOS tabanlı QFlash uygulamasıyla gerekeni yapabilirsiniz.
BIOS'la işiniz bittiğide Load Optimised Defaults seçeneğini seçin. Bundan sonra BIOS'ta Advanced Clock Calibration (ACC) seçeneğine gelmeniz gerekiyor. Auto'yu seçip kaydedip çıkın ve sisteminizi yeniden başlatın.
Şimdi başlangıç ekranında işlemcinin Phenom II X4 olarak tanımlandığını görmeniz gerekiyor. Başarılı olduysanız sistem artık işlemcinizi 4 çekirdek olarak görecektir.
Windows'tan kontrol
Windows'a girdiğinizde de işlemciyi bu şekilde Phenom II X4 olarak görmeniz gerekiyor. Zaten Windows düzgün bir şekilde yüklendiyse büyük olasılıkla başarılı olmuşsunuz demektir. Yoksa yükleme ekranını geçemezdiniz.
Test:
X.264 ve Far Cry 2 ile yapılan istikrar testleri başarılı oluyor. Özellikle X.264 testi dört çekirdeği birden uzun süre yüzde yüz kullandığı için önemli ve güvenilir bir test. Tamamen emin olmak için aynı testi tekrarlayabilirsiniz.
Üzerine bir de overclock
Dördüncü çekirdeği açmakla yetinmeyip hız aşırtma da yaptığınızda muhteşem sonuçlarla karşılaşacaksınız. AMD'nin Overdrive 3.0 yazılımını kullandığınızda 2.8GHz olan hızı istikrarlı bir şekilde 3.4GHz'ye voltajla ve oranlarla oynayarak çıkabilirsiniz. Resimde örnek bir testin sonuçları görebilirsiniz.