AMD Opteron Ağustos'ta Piyasada

AMD'nin "Barcelona" kod adlı Dört Çekirdekli AMD Opteron işlemcileri Ağustos'ta piyasaya sürülecek.

Opteron Ağustos'ta

Genel kurumsal bilgisayarları enerji tasarruflu işlemcilere kaydırmaya öncülük yapan AMD, bugün yaptığı bir açıklamada "Barcelona" kod adlı Dört Çekirdekli AMD Opteron işlemcilerinin, standart ve enerji tasarruflu modelleriyle yaz sonuna doğru piyasaya sürüleceğini duyurdu. Bu, AMD'nin bir işlemcinin çıkışı sırasında hem standart hem tasarruflu modelleri üreteceği ilk girişim olacak.

AMD, "Barcelona" projesinin takvimini güncelledi ve ürünlerle ilgili ek bilgiler açıkladı. AMD, işlemcilerin Ağustos 2007'de ticari olarak piyasaya sunulmasını, platform ortaklarının ise Eylül 2007'den itibaren sistemler geliştirmesini bekliyor. Tek bir silikon kalıbında dört işlemci çekirdeğini barındıran ilk mikroişlemci olan Dört Çekirdekli AMD Opteron işlemcileri, mimarilerindeki üstünlük sayesinde performans ve watt başına performans alanında mevcut mimarilere büyük üstünlük gösteriyor, ancak buna rağmen mevcut AMD Opteron platformlarıyla uyumluluğunu koruyor.

Çıkışı sırasında 2,0 GHz'e kadar frekanslarda üretilmesi beklenen doğal dört çekirdekli işlemciler, 2007'nin dördüncü çeyreğinde hem standart hem SE (özel üretim) modellerde daha yüksek frekanslara ulaşacak. Mevcut AMD Opteron işlemci nesliyle aynı termal aralıkta çalışmak üzere tasarlanan işlemcilerin, belirli veritabanı uygulamalarında %70'e, belirli kayar nokta uygulamalarında %40'a varan performans artışı sağlaması, daha yüksek frekanslı işlemcilerin ise bundan da fazla performans göstermesi beklenmektedir.

"Müşteriler, mutlak performansın yanında enerji tasarrufu ve watt başına performans üstünlüğü de beklemekteler. İşlemcilerin geldiği bu noktada, daha fazla performans için daha fazla elektrik tüketimi, zorunluluk olmaktan çıkıyor," diyen AMD Sunucu ve İşistasyonu Birimi Başkan Yardımcısı Randy Allen, şöyle devam etti: "AMD, müşterilerden ve ekosistemden gelen talepler doğrultusunda düşük tüketimli ve standart tüketimli modellerin üretimini öncelik sırasına koymuştur, ayrıca doğal Dört Çekirdekli AMD Opteron işlemcimizin endüstride görülmüş en yüksek watt başına performans düzeyini göstereceğinden de emindir."

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları