AMD, Turion X2 Ultra ile söylentilere sonunda bir açıklık getirdi. "Puma" kod adlı ilk AMD dizüstü platformu, Intel'in Centrino ile kurduğu imparatorluğa rakip olmayı hedefliyor. Turion X2 Ultra'nın, bu konuda dikkatleri üzerine çekebilecek bolca yeteneği var.
AMD'nin, Intel'in Centrino ile kurduğu üstünlüğe rakip olacak mobil platformu "Puma"nın, aslında bir yıl önce hazır olması bekleniyordu. AMD geçtiğimiz günlerde, "Puma"yı Turion X2 Ultra adıyla kafesinden çıkardı. Endüstrinin AMD'nin bu yeni platformuna ilgisi oldukça büyük. İlk aşamada Acer, Asus, Dell, Fujitsu-Siemens, HP, MSI ve Toshiba gibi büyük üreticiler, 95 modelle Turion X2 Ultra platformuna giriş yaptılar.
Bu yoğun ilgi, elbette temelsiz değil. AMD'nin Centrino alternatifi, ilgi çekici grafik ve enerji tasarruf özeliklerine sahip.
Turion X2 Ultra'nın önemli özelliklerini sizlere tanıtıyoruz.
Esnek İşlemci ve Grafik Çözümü
Turion X2 Ultra'nın ana bileşenleri, enerji tasarruflu Turion X2 Ultra işlemci ve yetenekli 780G çipseti. Özellikle çipset, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar akıllıca tasarlanmış bir grafik çözümü sunuyor.
Esnek Bir İşlemci: AMD X2 Ultra
Şimdiye kadar "Griffin" kod adıyla geliştirilen çift çekirdekli işlemci, 65 nm tekniği ile üretildi. AMD X2 Ultra'nın mimarisi, K8 ve K10 mimarilerinin bir melezi niteliğinde. Hesaplama işlerini yapan esas çekirdek K8 tabanlı işlemcilere dayanırken, dahili DDR2 bellek kontrolcüsü ve HyperTransport 3.0 tekniği, güncel K10 tabanlı işlemcilerle (Phenom) benzerlik gösteriyor. Bellek kontrolcüsü ve işlemci çekirdeklerinin kendilerine ait gerilim düzenleyicileri ile, birbirinden bağımsız olarak enerji tasarruf konumuna geçmeleri mümkün oluyor.
İşlemci çekirdekleri, birbirinden bağımsız olarak, farklı saat hızları ve farklı voltajlarla çalışabiliyor. Saat hızı on, voltaj ise 5 basamak şeklinde azalabiliyor. En düşük konum "derin uyku" modunda devreye giriyor. Bu modda çekirdek çalışmıyor ve çok çok düşük bir güç tüketimine sahip oluyor. HyperTransport'u bant genişliği de her çekirdek ve her yük için ayrı ayrı ölçülendirilebiliyor. Gerektiğinde ise, enerji tasarrufu için tamamen kapatılabiliyor.
AMD, Turion X2 Ultra'larda eski Turion'lardaki "TL" adlandırmasının yerine "ZM" kısaltmasını kullanıyor. İlk örnekler, ZM-80 (2.1 GHz), ZM-82 (2.2 GHz) ve ZM-86 (2.4 GHz) olacak.
Devreden Çıkarılabilen Grafik Çipi ve Blu-Ray Desteği
M780 çipsetinde, 300 megabitlik kablosuz ağlar için geliştirilen 802.11n WLAN yongasının yanında, isteğe bağlı olarak Turion X2 Ultra platformuna uyumlu bağımsız bir grafik yongası da sunuluyor. Burada en önemli özellik, "ATI Hybrid CrossfireX" isimli hibrit grafik çözümü. Bu sayede dizüstü bilgisayar üreticileri M780 çipsetinin dahili DirectX 10 destekli ATI HD Radeon 3000 / 3100 / 3200 çiplerinin yanında, daha güçlü ikinci bir grafik çipi kullanabilecekler. Böylece gereken durumlarda, grafik performansı 1.7 katına kadar yükselebilecek.
ATI PowerXPress ile, kullanım esnasında dahili grafik çipinden, daha güçlü olan bağımsız çipe, manuel veya önceden ayarlandığı takdirde otomatik olarak geçiş yapılabilecek. Böylece, kullanıma bağlı olarak 3D performansı yüksek veya pil ömrü uzun bir dizüstü bilgisayarınız olacak.
Tüm bunların yanında 780G çipseti, Blu-Ray ve HD-DVD uyumlu filmleri, işlemciye fazla yüklenmeden görüntüleyebiliyor. Dizüstü bilgisayarınızın ekranının yetersiz geldiği durumlarda Puma platformu, VGA, DVI, HDMI ve S-Video ve Display Port üzerinden 4 monitöre kadar destek sağlayabiliyor.
Kişiye Özel Çözümlerle Intel'den Daha Esnek
AMD Turion X2 Ultra platformu, Intel'in Centrino'sundan daha esnek olarak göze çarpıyor. AMD, çözümlerini üç ana grupta toplayarak, her kullanıcının beklentilerine uygun sürümler hazırlamış.
AMD, Turion X2 Ultra ile öncelikle 13.3 - 16.4 inçlik dizüstü modelleri ile iş dünyası kullanıcılarını ve tekil kullanıcıları, diğer gruplarla da oyuncuları ve eğlence amaçlı kullanıcıları hedefliyor. Turion X2 Ultra, her sınıf için kullandığı farklı logolarla hedef kitlesini belirlemiş: Ev kullanıcıları için AMD LIVE!, oyuncular için AMD GAME!, iş kullanıcıları için ise AMD Business Class.
Ev Kullanıcıları İçin: AMD Live! Ultra
Ev kullanıcıları için hazırlanan sürümde ağırlık medya oynatımına verilmiş. Bu konuda AMD, platformunu kendine özel bir Media Center yazılımı ve bolca ücretsiz eklenti ile desteklemiş. Turion X2 Ultra dizüstü bilgisayarlar için hazırlanmış bir platform olsa da, özel durumlarda bu platforma sahip Media Center PC'ler piyasada görülebilir. M780 çipseti sayesinde Full HD filmler, düşük seviye çift çekirdekli işlemcilerle dahi görüntülenebiliyor ve uzun pil ömrü vaat ediyor.
Oyuncular İçin: AMD GAME! Ultra
Oyuncular için hazırlanan sürüm AMD GAME! Ultra olarak isimlendirilmiş. Bu sürümdeki özellik, esnek grafik çözümü. Oyun oynarken harici ekran kartı kullanılabilirken, diğer işlerde pil ömrünü uzatmak için dahili grafik çipi kullanılabiliyor. Daha da fazla güce ihtiyaç duyanlar için, her iki çip CrossFire modunda beraber çalıştırılabiliyor. Bu kadar bol seçenek daha önce hiçbir dizüstü platformunda sunulmamıştı.
İş Dünyası İçin: AMD Business Class
Üçüncü sürüm AMD Business Class ile AMD, firmaları ve işadamlarını hedefliyor. Bu sürümdeki özellikler, sistem yöneticileri için özelleştirilmiş yönetim fonksiyonları, daha yüksek WLAN transfer hızları, dört monitöre kadar paralel görüntü sağlama (SurroundView) ve daha da düşük enerji tüketimi. AMD enerji tüketimini, daha az güce ihtiyaç duyan ekranlar kullanarak azaltmayı hedefliyor.
Sonuç: AMD Sonunda Rüzgarı Arkasına Aldı
Turion X2 Ultra ismi, Intel'in Centrino'su kadar alımlı olmasa da, AMD'nin dizüstü bilgisayarlara yönelik ilk platformu, teknik özellikleriyle göz dolduruyor.
Sonunda - kullanıcının seçimine göre - hem uzun pil ömrüne sahip, hem de 3D performansı yüksek bir dizüstü üretilebilecek. Bunun yanında HD-DVD ve Blu-ray filmler gibi, yüksek işlem gücü gerektiren videolara da tam destek geliyor. AMD, Turion X2 Ultra ile tüm kullanıcıların hayalinde yatan, on parmağında on marifet, hepsi bir arada dizüstü bilgisayara oldukça yaklaşıyor.
AMD'nin platformuna kendi iletişim çözümünü dahil edememesi ise bu pembe tabloda küçük bir leke yaratıyor. Bu konuda AMD'ye desteği Atheron, Broadcom ve Marvell gibi ortakları veriyor. Her ne kadar, LAN ve W-LAN ortamında Intel'in Centrino platformundan daha yüksek bir hıza sahip olduklarını açıklamış olsalar da, bu iddialarını kanıtlamadıkları müddetçe yeterince inandırıcı olamayacaklardır. Turion X2 Ultra tabanlı ilk dizüstü bilgisayarları heyecanla beklediğimizi söylemeliyiz.
Puma'ya Sektörden Büyük İlgi
Yeni platform, başlangıçta Acer, Asus, Dell, Fujitsu Siemens, HP, MSI ve Toshiba gibi büyük üreticiler tarafından 95 dizüstü bilgisayarla desteklenecek.
Bu büyük ilgi sebepsiz değil: AMD'nin Centrino alternatifi, şimdiye kadar hiç yapılmamış, oldukça ilginç grafik ve enerji tasarrufu özelliklerine sahip. Üretici firmalar aynı zamanda, AMD Puma'yı kullanarak, Intel'in Centrino ile pazarda kurduğu hakimiyeti - neredeyse tekel sayılabilir - bozarak, ürünlerini daha ucuza, daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.