AMD'den dizüstü satın alma ipuçları!

Dizüstü alırken neye önem veriyoruz, hangi laptop kime göre? AMD bu konuda yardımımıza yetişiyor...

Dizüstü satın alma ipuçları!

Tüketiciler yeni bir dizüstü alma kararı verirken muhtemelen çeşitli fikirleri değerlendirirler. Bilgisayar üreticileri hakkında bildiklerini düşünürler, alacakları bilgisayarla ne yapmak istediklerini (bir de, gizliden gizliye, bilgisayarın ne renk olacağını) ölçüp biçerler, ama genellikle o bilgisayarın içinde hangi teknolojilerin olması gerektiğini pek düşünmezler.

Eskiden dizüstü ve masaüstü bilgisayar almak, bilgisayarı iyi bilenlerin tekelindeydi. Bu kişiler bilgisayarı eve götürür götürmez kasayı açar, ayarlarla oynar, sonra istekileri parçalarla tekrar kurarlardı. Bu da "bilgisayar delilerinin" en büyük hobisiydi. Bilgisayarın hızını, görünümünü ve performansını etkileyen teknoloji seçeneklerini incelemekten zevk alırlardı. Bilgisayar piyasası yakın zamana kadar fark unsuru olarak teknoloji üzerine kuruluydu.

Ama piyasa bugün çok değişti ve dizüstü bilgisayarlar, tüketicilerin "olmazsa olmaz" ürünler listesinde başa oynuyor. İnternetin evde ve aile arasında çok çeşitli şekillerde kullanılabilmesi, dizüstü ve masaüstü bilgisayarları teknoloji meraklılarının ilgi alanından çıkarıp aile arasına da soktu. Tüketiciler artık internette gezinmeye ek olarak, video ve müzik gibi içerikleri, sosyal paylaşım ağlarındaki güncellemeleri de çevrimiçi oluşturuyorlar. Kendi kendilerine film ve fotoğraf kurgusu da yapıyorlar. Ortalama kullanıcıların oyun merakı da arttıkça, giderek daha çok sayıda dizüstü bilgisayar, oyun amacıyla da kullanılmaya başladı.

Teknoloji istediğimizi yapıyorsa, detaylar önemsiz

Teknoloji istediğimizi yapıyorsa, detaylar önemsiz

Konuyu aydınlatmak için şöyle bir bilgi verelim: 2000 yılında PC pazarının sadece %25'ini oluşturan dizüstü bilgisayarlar bugün %56 oranına yükseldi. Bu oranın giderek arttığı da düşünülürse, dizüstü bilgisayarların ana akıma dahil olduğunu söylemek mümkündür.*

Bu ne anlama geliyor? Öncelikle, muhtemel müşteri tabanı artık "teknoloji meraklıları" ile sınırlı değil. Açık söylemek gerekirse, kullanıcıların birçoğu bilgisayarın içinde olan bitenle değil, güzel görünmesiyle ve amacını yerine getirmesiyle ilgileniyor. Teknoloji istediğimizi yapıyorsa, fiyat dışında diğer özelliklerin bir önemi yok. Biz yeni bir dizüstü bilgisayar kullanıcısı kuşağıyız ve yepyeni makinelerimizin önem verdiğimiz işleri –hızlı e-posta göndermek veya internette kolay gezinmek olur, kendi çektiğimiz video ve fotoğrafları kurgulamak olur– çabucak yapmasını istiyoruz.

Bugün endüstri ile tüketicileri arasındaki iletişim bir hayli teknik; sanki iki uzman birbiriyle konuşuyormuş gibi. Üstelik bazen bu iletişim, farklı müşteri grupları arasındaki ayrımı da gözden kaçırıyor. Öğrencilerle iletişimde kullanılan mesajlar, motifler ve tavsiyeler ev kadınlarına da kullanılıyor; gelgelelim, ev kadınlarıyla öğrencilerin bilgisayarlarında yapacakları "işler" birbirinden çok farklı, bu nedenle hangi dizüstünü alacaklarına dair tavsiye ihtiyaçları da değişiyor. Bu durumda, mağazadaki satış görevlilerinden bizi aydınlatmalarını bekliyoruz. Ama genellikle onlara da alabildiğine teknik bilgi veriliyor. Bu da, onların teknik ağızdan kurtulup müşteriye kullanım alanına göre bir dizüstü tavsiye etmelerini zorlaştırıyor

Karar vermeden önce bu soruları kendinize sorun

Karar vermeden önce bu soruları kendinize sorun

Kabul etmek gerekir ki, dizüstü bilgisayar almak için belli derecede de olsa teknolojiye vurgu yapmak şart. Öte yandan, gerçekten önemli olan bazı ölçütleri kavramak hiç zor değil. Kendinize doğru soruları sormanıza yardımcı olabilecek bazı önerileri aşağıda bulabilirsiniz:
- Güzel görünen bir bilgisayar mı istiyorum? Bilgisayarların çeşitli renkleri, yüzey desenleri oluyor. Satın alma konusunda en yetkili organlarımızdan biri de gözlerimiz. Kulağa yüzeysel gelebilir ama önemli. Herkes yanında taşımak için güzel görünen, şık bir bilgisayar ister.
- Pil ömrü uzun olmalı mı? Bilgisayarınızı şebeke elektriği olmayan yerlerde uzun sürelerle kullanıyorsanız, pil ömrü önemlidir.
- Ağırlığı ne kadar olmalı? Taşıyacağınız bilgisayarın küçük ve hafif olmasının yararını görürsünüz.
- Hızı önemli mi? Bilgisayarı, film kurgusu yapmak, HD film oynatmak, büyük boyutlu dijital fotoğrafları düzenlemek ya da üçboyutlu oyun oynamak için kullanacaksanız, mikroişlemcisi ne kadar hızlı olursa o kadar iyi.
- Grafik önemli mi? Yüksek performanslı bir ekran kartı yoksa, üçboyutlu oyunları düşünmeyin bile. İdeali, karma dizüstü denen, üzerinde iki tane tümleşik grafik işlemcisi olan modellerdir. Makinenin vermesi gereken performansa bağlı olarak, ya normal işlemci, ya da yüksek performanslı işlemci kullanılır.

Bilgisayardan asıl beklentimiz ne?

Bilgisayardan asıl beklentimiz ne?

AMD, pazarlama ve teknoloji ortaklarıyla ilişkilerine farklı bir yaklaşım getiriyor ve nasıl bir bilgisayar aldığınızı ve aldığınız bilgisayarı ne amaçla kullanacağınızı anlamanızı kolaylaştırıyor. Dizüstü bilgisayarın hangi amaçlara uygun olduğunu anlamak için, kutusunun üzerindeki "VISION Technology from AMD" etiketine bakmanız yeterlidir.

Dizüstü bilgisayar piyasası çok değişmiştir, ama tüketicilerin satın alma alışkanlıkları da bundan geri kalmamıştır. Bilgisayar alırken kafamızda berrak olması gereken en önemli konu, bilgisayarı ne için kullanacağımızdır. Bu nedenle, bilgisayar satın alırken doğru karar vermek için, önce bilgisayarınızdan ne istediğinize karar verin.

Her zaman sormanız gereken beş altın soru
1. Bu cihazın nasıl bir amacı yerine getirmesi gerekiyor? Sadece internette gezinmek ve e-postalarıma bakmak mı istiyorum?
2. Dijital fotoğraflar üzerinde çalışmak, hatta kendi filmlerimin kurgusunu yapmak benim için önemli mi?
3. Yeni üçboyutlu oyunları çalıştırabilmesini istiyor muyum?
4. Güzel görünmeli mi, bilgisayara ayırabileceğim bütçe ne kadar?
5. Bilgisayarımı daha çok yolda mı kullanacağım yoksa evde, masanın üstünde, elektrik prizinin yanında mı?

Okuyucu Yorumları