AMD'den DirectX'e yeni soluk

Bu yazımızda, yeni R670 çekirdeğine, giriş seviyesi Radeon'lara ve DirectX 10.1'e değiniyoruz.

DirectX'e yeni soluk

DirectX 10 kartları piyasaya sürüleli yaklaşık bir sene oldu. Başlarda yeni bir kart almalı mı diyen çoğu kullanıcının aklında artık hangi kartı alayım sorusu var. Karar aşamasındakiler araştıradursunlar, büyük grafik işlemcisi üreticileri de boş durmuyor. nVidia'nın yeni çıkan 8800 GT'si fiyat/performans bakımından iyi bir yere otururken, AMD geçtiğimiz ay yaptığı özel bir basın toplantısında görüldüğü kadarıyla çok daha fazlasını vaat eden iki yeni ekran kartını duyurdu.


Yeni katılımcılar
Radeon HD 3870 ve HD 3850

ATI Radeon HD 3870 ve ATI Radeon HD 3850, yakında isimlerden sıkça bahsedilecek iki yeni ekran kartı. HD 3870 serisinin çift çekirdekli olan X2 modeli de çok yakında raflarda yer alacak.R670 kod adlı grafik çekirdeğine sahip bu serinin performans dışında önemli özellikleri sırasıyla, DirectX10.1, PCI Express 2.0, UVD (unified video decoder) ve 55 nm üretim teknolojisi olarak sıralanabilir.

Hala üzerinde çalışılan DirectX 10.1'in 2008 başında Vista SP 1 ile gelmesi bekleniyor. Yeni API ışıklandırma konusunda daha kaliteli ve daha performanslı sonuçlara imza atacak. PCI Express 2.0 standardı ise yonga seti ve ekran kartı arasındaki veriyolu hızını ikiye katlıyor. Günümüz kartlarında PCI Express 16x, hatta AGP 8x bile orta ve giriş seviyesi kartlar için yeterli bantgenişliğini sunarken, çoklu GPU konfigürasyonlarında bu aktarım hızına ihtiyaç duyulamaya başlandı.

HD video ve güç tüketimi: 55 nm'nin getirdikleri

HD video ve güç tüketimi: 55 nm'nin getirdikleri

HD video ve güç tüketimi
55 nm'nin getirdikleri

HD video işleme konusunda ise AMD kartlarda donanımsal çözümlemeye rakiplerinden daha çok sıklıkta rastlıyorduk. Firma yeni kartlarında da aynı stratejiyi sürdürüyor. Yeni mimari HD DVD ve Blue-Ray filmlerde kullanılan H.264 ve VC-1 codec'leri çözümlemek için özel birimler barındırıyor. Böylece işlemciye binen yük azalarak sistem kaynakları boş bırakılıyor.

Her iki kart da, AMD'nin performans segmentindeki boşluğunu kapatacak güçte. Yapılan ön testlerde HD 3870, 8800 GT'nin biraz gerisinde gözükse de, bu testler gerçeği yansıtmaktan biraz uzak. Tam performans Catalyst 7.11 ile ortaya çıkacaktır. Dahası şu an 8800 GT'lerin fiyatı 330 dolar civarında dolaşırken telefonda konuştuğumuz dağıtıcılar HD 3850 256 MB için 210, 512 MB için 240 ve HD 3870 için 270 dolarlık bir fiyattan bahsediyor. Bu uygun fiyatların oluşmasındaki başlıca neden ise 55 nm'lik üretim teknolojisiyle artan üretim verimliliği. nVidia ciddi bir şekilde fiyat düşürmezse bu fiyatlarla AMD'nin fiyat performans bakımından öne geçeceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Yine de net kararı test sonuçlarımız verecek.

55 nm üretim teknolojisinin başka bir avantajı ise güç tüketimi. ATI Radeon HD 2900 XT'lerde güç tüketimi yük altında 200 Watt civarındayken yeni nesil kartlar 100 W civarında güç tüketiyor. Düşük güç tüketimi elektrik faturanız kadar çoklu ekran kartı konfigürasyonları için de önemli. AMD'nin RD700 yonga setleri ile gelen CrossFireX ile dört ekran kartını aynı anda sisteminize takmanız mümkün. Tabii böyle bir konfigürasyon için ya çok güçlü bir PSU'ya ya da daha düşük güç tüketimine sahip ekran kartlarına ihtiyacınız var.

2600 ve 2400 serisi: Yelpaze tamamlandı

2600 ve 2400 serisi: Yelpaze tamamlandı

2600 ve 2400 serisi
Yelpaze tamamlandı

Yeni ekran kartları AMD'nin şu anki kartlarına bir alternatif olarak algılanmamalı. Daha çok AMD'nin pazardaki performans segmentinde 8800 GTS/GT serisine cevapları olarak yer alıyorlar. DirectX 10 desteğine sahip HD 2600/2400 serisi kartlar hala giriş ve orta seviye bütçeler için satışta olacak. Elbette fiyatlarda da bir düşüş söz konusu olacaktır. Fiyatlarına karşın DVI çıkışından görüntü ve ses aktarımını ve donanımsal HD video çözme özelliğine de sahip bu kartları, performans değerleriyle beraber test tablomuzda bulabilirsiniz.

Dikkat çekenler
Gigabyte GV-RX26T256H

Tek slotluk yapısıyla toplam puanda birinci olan Gigabyte'ın 2600XT'si, pasif soğutma çözümünde de yeterli verimi sağlıyor. Buna karşın performansı da rakiplerinin önünde. Tek dezavantajı ise overclock için çok fazla yeri olmaması. HIS'in 2600 Pro'su ise bu alanda rakiplerinden daha önde. Uzun zamandır tanıdığımız IceQ soğutma sistemi cihazı overclock ederek yüzde 18 civarında performans artışı sağlıyor. Bu fiyat segmentinde çoğu üretici kutu içeriğini kısmaya yönelirken, firma DVI - HDMI adaptörünü de kutuya dâhil etmiyor. Palit'in 2600XT/Pro ve GeCube'ün 2400 modellerinde ise arka panele dâhil edilen HDMI çıkışı, adaptör ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Kutu içeriği demişken AMD'nin Valve ile yaptığı anlaşma sayesinde yeni çıkan AMD kartların tamamına yakını üç güzel oyun, HalfLife2 Lost Coast ve DeathMatch ile geliyor.

DirectX 10.1 mercek altında

DirectX 10.1 mercek altında

DirectX 10.1

Vista ServicePack 1 ile piyasaya sürülmesi beklenen DirectX 10.1, Shader model 4.1 ile geliyor. Yeni API'nin grafik kalitesi bakımından en göze çarpan özellikleri global aydınlatma (Global illumunation), Ambiant Occlusion (Çevresel emilim) ve gelişmiş antialiasing modları. Özellikle global illumunation grafik kalitesinde çok şey vaat ediyor.

Günümüz oyunlarında cisimlerin aydınlatılmasında, doğrudan kaynağından gelen ışınlar temel alınırken, etraftaki cisimlerden yansıyan ışık göz ardı ediliyor. Global illumunation ile hareket eden objelerde bile etraftaki objelerden yansıyan ışıklar hesaplanıyor ve sonuç pikseli etkiliyor. Cisimlerin 3B uzayda gerçek yerini algılamamız açısından aydınlatmanın önemini düşünürseniz, DirectX 10.1 bazılarının dediği gibi gereksiz bir güncelleme değil.

Bu arada DirectX 10 destekli kartlarda DirectX 10.1 oyunlarının oynanabileceğini de söyleyelim. Elbette bu durumda DX 10.1 ile gelen özelliklerden yararlanılamayacak.

Ekran Kartı Test Tablosu

Ekran Kartı Test Tablosu

TEST TABLOMUZU DAHA BÜYÜK BOYUTTA GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Okuyucu Yorumları