AMD'den adı gibi Bulldozer işlemciler geliyor

Sadece adları Bulldozer değil, kendileri de buldozer gibi: AMD'nin yeni Bulldozer CPU'ları geliyor.

AMD'nin buldozeri geliyor!

AMD tasarım suskunluğunu Bulldozer'le bozmaya hazırlanıyor. Şirketin dediğine göre Bulldozer CPU çekirdekleri, Intel'in Hyper-Threading'inin çok daha ötesine gidecek ve üstün bir performans sağlayacak.

Hyper-Threading'i hatırlatmak gerekirse; Intel tarafından 2002 yılında tanıtılan teknoloji, tek bir çekirdeğin kaynaklarını, yaratılan sanal bir çekirdekle paylaşmasıydı. HT tek bir çekirdekte performansı yüzde 10 ile 15'e kadar yükseltirken, Core i7 çiplerde bu performans 20 ile 25'e kadar çıkabiliyordu. AMD ise Hyper Threading'i kaynakların ve gücün israfı olarak görüyor ve bunun çok daha ilerisine gitmeyi hedefliyor.

AMD şimdi de kat çıkıyor!

AMD şimdi de kat çıkıyor!
Tek katlı çekirdekler, çift katlı oluyor...

Bunun ötesine geçmeyi kafasına koyan AMD; çift, dört hatta altı çekirdekli işlemcilerin performansını daha da arttırmak istiyor. Bilindiği gibi çift, dört ve daha yüksek çekirdekli işlemciler içinde, birbirinden ayrı bulunan tek çekirdekleri barındırıyor. Bu tek çekirdekler, L2 ya da L3 önbelleklerini paylaşsalar da aslında birbirlerinden bağımsızlar. İşte AMD bu tek çekirdeklere, Bulldozer'le bir kat daha çıkıyor ve bunları birer çift katlı çekirdek haline getiriyor. Birbirlerinin üstünde duran bu iki çekirdek, güç olarak da enerji olarak da aynı bağlantıları kullanıyor.

AMD'nin bu yeni mimarisi, enerjiden büyük tasarruf sağlayıp boyutları küçültecek ve işlemcilerde yüzde 33 daha fazla çekirdeği de beraberinde getirecek. AMD yetkililerinin belirttiklerine göre; Bulldozer, sunucuları ve yüksek performans isteyen masaüstü bilgisayarları hedef alacak.

Okuyucu Yorumları